Zapečené kuře 20.8.2005
Suroviny:
1 kuře, 3 kyselé okurky, 100 g čerstvých žampiónů, 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 citron, 125 ml bílého přírodního vína, 2 utřené sardele nebo 1 lžička sardelové pasty.
Postup:
Kuře uvaříme doměkka, vykostíme a nakrájíme na větší kusy.
Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na 20 g másla.
Okurky nakrájíme na kostičky. Ze zbývajícího másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z kuřete, vínem a povaříme, až vznikne hustá omáčka.
Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem, vložíme kuřecí maso, okurky a žampióny.
Vše zalijeme omáčkou smíchanou s utřenými sardelemi nebo se lžičkou sardelové pasty a zapečeme v troubě.
Vaříme s Habadějem v sobotu 20.8.2005 v 11:15 hodin.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.