Bolí vás často nohy nebo máte křečové žíly? Potřebujete vlákninu a vitamín C

14. březen 2017
Zlatá rada

Medová rada. Využití medu v kosmetice. Jak si poradit, když se vám doma objeví plíseň. Rady pro toho, kdo si chce pořídit bicykl. Bolí vás často nohy nebo máte křečové žíly? Pomoci si můžete také sami. Připravili jsme pro vás od vás další porci praktických rad. Tady jsou.

Bolí vás často nohy nebo máte křečové žíly? Pomoci si můžete také sami
Jak? Na to se nutriční terapeutky Jaroslavy Pavlíčkové zeptala kolegyně Lada Klokočníková. Ovoce a zeleninu ke každému jídlu. Doporučuji nejméně pětkrát denně velkou porci ovoce nebo zeleniny. Potřebujeme vlákninu a vitamín C. Ten pomáhá udržovat sílu a pružnost cévních stěn. Pohanka obsahuje rutin, který snižuje propustnost cévních stěn. A pomoci si můžeme také obkladem s jablečným octem. Ten nalijeme na gázu. Vždy když začnou nohy bolet, měli bychom je dát už od pánve nahoru a měli bychom si odpočinout. Můžeme si také z kostivalu a měsíčku připravit čaj, který budeme popíjet.

Jak si poradit, když se vám doma objeví plíseň
Když víme, jak šikovně na to, můžeme s tím něco udělat. Jak - na to se Radovana City - ptala Markéta Vejvodová. Plíseň rozhodně mechanicky neodstraňujte suchými procesy. Neodškrabujte, nevysávejte. Spóry, které by se uvolnily do ovzduší po té suché proceduře, tak plíseň se může objevit na místech, kde bychom ji ani neočekávali. Na odstranění plísně použijte přípravek takzvanou mokrou cestou. Postříkejte plíseň rozrprašovačem nebo sprejem, bez mechanického zásahu a nechejte ji takto mokrou cestou zlikvidovat.

Rady pro toho, kdo si chce pořídit bicykl
Zájem o cykloturistiku neustále stoupá. Proto se odborníka Zdeňka Bartoše zeptala redaktorka Jana Tomková na radu. Pořiďte si takové kolo, abyste se na něm mohli pohybovat po městě i s ním absolvovat lehčí turistiku. Jde o vybavení kola, aby mělo blatníky, či větší rozměry kol. A současný trend jsou elektrická kola. To otvírá úplně nové možnosti lidem, kteří nemají fyzický fond.

Med je chutný i zdravý (ilustrační foto)

Medová rada. Využití medu v kosmetice
O různých léčivých účincích medu. Kosmetička Vlasta Libotovská vám poradí, jak ho využít pro krásu. Med si můžete nahřát a nanést na obličej, či na krk a na dekolt. Nechte 5-10 minut působit a potom jej smyjete. Medem si můžete potírat rty když je máte hodně suché a popraskané. Na pleťovou masku použijte tvaroh, žloutek a med. Zábal na vlasy uděláte z mandlového oleje, do kterého přidáte med. Přes něj dáte fólii a ručník a necháte 20 minut působit. Med se skožicí dobře působí také na pigmentové skvrny a jizvy. Je dobrá i na akné a na oči. Na oči, na vlasy, na nehty, na celkovou kůži.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio