I plastová okna potřebují péči. Zvýší se tak jejich životnost

7. listopad 2016
Zlatá rada

Jsou dvě zásadní oblasti. První - co si člověk může udělat sám doma. První věcí, o kterou byste se měli starat, je kování. To je základní věc, aby okno dlouho vydrželo správně fungovat. Celý systém kování je zapotřebí aspoň jednou ročně promazat. Ideální je použít nějaký běžný mazací olej. A promazejte všechny pohyblivé části okna. Každé okno by mělo mít také odtokové drážky pro případnou sraženou vodu uvnitř. A ty je zapotřebí také jednou za čas vyčistit. Když otevřete okno, tak je najdete ve spodní části rámu. Stačí je propláchnout vodou. Je dobré také občas ošetřit těsnění, třeba nějakým silikonovým olejíčkem. Další oblast údržby je záležitostí výrobce. Okno může třeba dřít, nemusí úplně těsnit, nebo nejde dovřít klička. Buď můžeme postupovat podle návodu, který má každý výrobce na svých internetových stránkách, nebo se obraťte přímo na výrobce. Lucii Peterkové poradil konzultant největšího výrobce plastových oken u nás Pavel Sedláček.

Jak se zbavit potravinových molů
Do misky nasypeme směs koření, která se skládá po jednom sáčku od každého z koření - mletého černého pepře, mleté skořice, bobkového listu a svazku levandule. Misku umístíme do místa, kde se s výskytem potravinových molů trápíme. Můžeme se spolehnout, že nás tito nevítaní návštěvníci spíží a skříní s potravinami velice brzy opustí. Děkujeme za radu Michalovi Súkupovi ze Dvora Králové nad Labem.

Jak vyčistit zašlé stříbrné příbory
Paní Marie Kepenešové nám poslala dopis a v něm píše: moje rada je vyzkoušena a týká se čištění stříbrných příborů. Pokud je máte zaseneseny stačí, když je dáte do hrnce, přidáte lžíci octa a sůl a necháte projít varem. Zkrátka trochu si ty příbory povaříte. Pak je vyndáte na utěrku, necháte oschnout a vyleštíte.

Maso musíme před grilováním a zpracováním otřít
Chyba je, že maso dlouho v marinádách mácháme. Doporučuji, pokud chceme něco marinovat, tak s tám nakládáním velmi opatrně. Stačí tomu hodina, maximálně 6 hodin. Pak maso osušíme, vždy než dáváte maso na gril, je důležité je osušit. I když je nemarinujete. Aby na mase nebyla voda nebo olej. A to platí i doma při pečení na pánvičce. Každé maso pečlivě osuště, kousek po kousku. Teprve pak jej dáváme na pánev nebo na gril. Radí vám šéfkuchař Ivan Vodochodský.

Jak si poradit s kapajícím kohoutkem
Je mezi námi i babička instalaterérka. Takto se aspoň titulovala paní Helena z Podkrkonoší, která nám poslala mail s radou týkájící se kapajícího kohoutku. Píše, že to nemusí být jen unaveným těsněním, ale na kovovém sedle může být hodně vodního kamene. Takže jak ho odsranit? Odborníci prý nános frézují. Ale paní Helena používá alobal - konkrétně víčko z půlkilového jogurtu. To zmuchlá, nacpe do rozšroubovaného hrdla, kombinačkami zatlačí a pak s tím chuchvalcem otáčí. A výsledek - kámen zmizí, těsnění těsní a kapky nepadají.

Umíte správně používat a skladovat med?
Redaktorka Jana Tomková zastihla včelaře Jaroslava Resla na zahradě u včelích úlů a tak se zeptala. Léčivé látky v medu jsou velmi choulostivé na vyšší teplotu. Nejlepší je tedy med vůbec nezahřívat. Přirozenou vlastností medu je krystalizace. Zahřívat je tedy můžeme maximálně do teploty 60 stupňů Celsia, aby se bílkoviny a enzymy nezničily. Med neskladujeme delší dobu než jeden rok. Časem se léčivé látky pomalu vytrácejí. Med si kupujte přímo od včelaře, kterého znáte a věříte mu.

Med

Triky na využití kysaného zelí v domácnosti
Máte rádi zelí? Pokud vám ve sklepě stojí naducaný zelák, přilijte o trochu vody navíc. A zkuste trik, který nám poradila naše posluchačka Alena Vyšohlídová z Předměřic. K mikrofonu ji pozvala redaktorka Romana Pacáková. Přilije trochu vody ze zelí do vody na mytí nádobí. A nádobí se krásně leskne. A kromě toho, že je zelí dobré a zdravé, dá se použí také na čištění koberců.

Jak jednoduše vyčistit mikrovlnou troubu
Stačí když dáte dovnitř do nějaké nádoby deci vody a deci octa. Pak mikrovlnku pustíte na dvě minuty a funguje to stejně jako parní čištění. Nečistoty potom stačí setřít hadříkem. Radu nám poslala paní Miroslava z Trutnova. Děkujeme!

Jak správně udržovat čistá kuchyňská prkénka a vařečky
Ačkoliv se z umělé hmoty vyrábí do kuchyně hodně předmětů pro snadnou údržbu, některé hospodyňky stále nedají dopustit na dřevo. Nejen, že je to materiál ekologický, ale vite například, že dřevo samo o sobě má antibakteriální schopnost? No ale i to je třeba v kuchyni udržovat čisté. Jak na to, zjisťovala u Heleny Vostrovské redaktorka Jiřina Mužíková. Vařečku dáme povařit ve vroucí vodě a potom drátěnkou vydrhneme a dáme vysušit, ovšem ne na příliš horké místo, aby se nezkřivily. A když nám popraská dřevěné kuchyňské prkénko, tak po očištění a vydrhnutí na něj položte mokrý hadřík nebo utěrku. Praskliny se zatáhnou.

Acylpyrin a lupy ve vlasech
Pan Milan z Hořic nám napsal, že má vyzkoušeno, že na lupy ve vlasech funguje acylpyrin. Prý stačí rozdrtit dva acylpyriny, přidat je k šamponu a nechat působit asi 2 minuty a pak z vám nebude z hlavy sněžit. Tak to můžete vyzkoušet. Děkujeme za radu.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio