Jak se zbavit slimáků

7. listopad 2016
Zlatá rada

Ideální jsou přípravky na bázi železité soli. Nejsou tudíž jedovaté pro ostatní živočichy. Stačí je lehce rozhodit mezi mladé rostliny. Vydrží tak týden, pokud je slimáci nesežerou. A pak je takový fígl. Stačí mít na zahradě zapomenutý igelitový pytel, nebo plochý kámen. Slimáci nemají rádi sluneční svit a pod takové předměty se přes den slézají. Tedy tam také nasypte několik granulí. Redaktorka Lucie Peterková se ptala zahradníka Františka Hlubockého.


Jak omezit zápach při vaření zeleniny
Zkuste dát na pokličku hrnce, ve kterém se zelenina vaří, kousek bílého chleba, Ten pak veškerý zápach pohltí. Ttuto zlatou praktickou radu nám poslala paní Iveta z Trutnova.

Ocet a vodní kámen v pračce
Do posledního máchání v pračce s vrchním plněním dávám asi 1 decilitr octa. Ten nedovolí usazování vodního kamene, působí antistaticky a snad i zjasňuje barvy. Buben i vana jsou stále "stříbrné" a na topném tělese také není žádná usazenina. Z Podkrkonoší zdraví "zvídavé" posluchače paní Helena.

Jak si poradit, když vás chytne křeč
Pokud už křeče máme, tak je důležité mít u sebe magnézium, které je odstraní. Můžete si koupit v lékárně tablety nebo také sypané pytlíčky či v tekuté formě. Rovnou to pozřete, má to docela i příjemnou chuť. A hlavně doplňujte tekutiny. Zuzany Součkové se zeptala redaktorka Romana Pacáková.

Jak vyčistit usazeniny na vnitřních stěnách vázy
Sůl je nad zlato. Milovníci květin mohou solí velice dobře vyčistit nevzhledně vypadající usazené minerály na vnitřních stěnách vázy. Stačí vytřít solí a vázu pak vymýt saponátem. Pokud máte vázu s úzkým hrdlem, udělejte si ve váze solný roztok a důkladně jím zatřeste, případně použijte štětku na vymývání lahví. Usazenina zmizí. Radu nám poslala posluchačka Radka z Nové Paky.

Jak si v létě pochutnat na vychlazeném pivu
Záleží na pivu. Ale chlazené pivo by se mělo pít v rozmezí teplot 7 až 10 stupňů Celsia. Pivo by se nemělo pít ani moc studené, ale ani teplé. Pak vyniknou všechny vůně a chutě. Záleží také na tvaru sklenice a na způsobu nalití piva do sklenice. Ideálně jej naléváme pod úhlem 45 stupňů, pěkně po skle. Na nakonec víc nakloníme,a by udělalo pěknou pěnu. A důležité je také skladovat pivo bez přístupu světla. To pivu nedělá dobře. Radu a doporučení odborníka Josefa Hlavatého vám nabízí redaktorka Jana Tomková.

Co si počít s nespavostí
Půl hodiny před spaním snězte 1 až 2 banány. A pak je zapijte vlažným mlékem. Tuto radu nám poslala posluchačka Petra Flídrová.

Jak správně skladovat česnek
K české kuchyni patří český česnek. Problém je, že v poslední době česnek napadá roztoč vlnovník česnekový. Pokud v česneku roztoč není, tak jej můžeme mít uskladněný v suchu a teple, třeba na kuchyňské lince. Ale pokud je napadený roztočem, kterému vyhovuje právě teplo, je pak lepší mít česnek někde sice v suchu, ale aby tam proudil vzduch. Pěstitele Jana Kozáka se zeptala Zdena Kabourková.

Jak zbavit připálenou rýži nepříjemné chutě
Pokud vaříme rýži příliš prudce a nebo dlouho, může se stát, že se připálí. Nepříjemné chuti se zbavíte, když na ještě horkou rýži dáte krajíček bílého chleba. Rýži i schlebem přikryjete pokličkou a několik minut počkáte. Potom chléb odstraňte a připálená chuť rýže bude pryč. Radu nám poslal pan Jaroslav.

Jak správně sušit a uskladnit byliny
Bylinky se doma zavěsí kytičkami dolů a suší se tak dva týdny. Mohou viset kdekoliv, ale je dobré pod ně dát nějaké plátýnko. Protože vypadávají, tak aby se daly ještě použít. Na uskladnění jsou pak výborné kořenky z tmavého skla se zabroušenou zátkou. Ty jsou ideální. Úplná tma pak není při skladování podmínkou. Kořenářky Lenky Tauchmanové se ptala Romana Pacáková.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká 10 zlatých rad a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio