Jak snadno posbírat i drobné střepy

7. listopad 2016
Zlatá rada

Říká se, že rozbité střepy přinášejí štěstí, horší to je s jejich posbíráním. Zejména, pokud se jedná o nepatrné kousíčky. Abychom žádný nepřehlédli, můžeme si pomoci krajícem chleba. Ten přitiskneme na místo, kde střepy leží a snadno je i s chlebem odstraníme. Radu nám poslala paní Eliška z Nechanic.

Jak prospět svému srdci
Trpěl jsem srdeční arytmií a to tak intenzivní, že jsem se musel zastavit, dřepnout si, zatajit dech a zatnout všechny svaly, aby se vyvinul tlak na hrudník a srdíčko. Pak arytmie na chvilku ustoupila. Dnes již mám arytmii jen velice zřídka, ale to je spíše jen zrychlení tepu srdce. Stav je o 99 % lepší. Víte jak jsem tyto stavy odstranil? Přestal jsem nosit mobilní telefon v levé náprsní kapce u košile. Nosím ho v batohu na zádech nebo v kapse u kalhot. To je rada Zdeňka Kovaříka.


Jak oživit ‚spálený' trávník
Nezbývá, než do něj dostat zpátky vodu. Stačí jednou pořádně zalít. Suchou, mrtvou trávu musíme odstranit. Lehce dosejeme, nebo i lehce přihodíme nějaký kompost. Ve vedrech je nutné trávník zalévat každý den navečer. Je to problém hlavně krátkých, často sekaných trávníků. Lucie Peterková se zeptala zahradníka Františka Hlubockého.

Aby se při běhání nedělaly puchýře
Kupte si boty o 1 až 1,5 čísla větší. Používejte sportovní ponožky a nohy si promazávejte vazelínou, nebo nějakým mastným krémem. Před během a pak také večer. Pěkně si nohy promasírujte. Běžkyně Zuzany Součkové se zeptala Romana Pacáková.

Jak na popáleninu od kopřiv
Popálené místo potřete ihned listem jitrocele nebo šťovíku. Palčivý pocit téměř hned zmizí. Za radu děkujeme paní Petře Flídrové.

Jak přilepit etiketu na lahev
Použijte obyčejné mléko. Na talířek si dejte trochu mléka, namočíte tiketu a přilepíte na lahev. Srovnáte a přetřete utěrkou. Etiketa krásně drží a navíc jde i jednoduše odstranit vodou. Stačí na 15 až 20 minut namočit do vody a etiketa se krásně odlepí. S domovarníkem Pavlem Dvořáčkem natáčela Romana Pacáková.

Brambory poslouží při mytí oken
Obyčejné brambory nám pěkně poslouží při mytí oken. Oloupanými a na kolečka nakrájenými bramborami odstraníme nečistotu ze skla, tabulky pak omyjeme a vyleštíme suchým hadrem. Příliš znečistěná okna je možné umýt vodou s octem. Radu nám poslala paní Jiřina ze Sadové.

Jak vybělit pigmentové skvrny od sluníčka
V létě dostává naše kůže zabrat. Na vybělení pigmentů použijte tvaroh nebo jogurt, kápněte do něj pár kapek citronu, nebo nastrouhejte trošku okurky. To je bělící pleťová maska. A na vyživení pleti můžete přidat žloutek, pár kapek olivového oleje a lžičku medu. Vše promíchat a nechat 15 až 20 minut na pleti. Tip kosmetičky Jany Koudelkové natočila Eva Boudová.

Jak vyčistit zašlé hliníkové nádobí
Hliníkové nádobí, které často používáme a již jej máme zašlé, bude opět jako nové, když v něm uvaříme větší množství jablečných slupek. Ttuto radu nám poslal pan Stanislav z Bezděkova.

Jak doma na křečové žíly
Ovoce nebo zeleninu ke každému jídlu. Tedy nejméně pětkrát denně velkou porci ovoce nebo zeleniny. Potřebujeme vlákninu a vitamín C. A můžeme si pomoci i obkladem. Jablečný ocet nalijeme na gázu a uděláme obklad. A můžeme popíjet čaj připravený z kostivalu a měsíčku. Nutriční terapeutky Jaroslavy Pavlíčkové se zeptala Lada Klokočníková.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká 10 zlatých rad a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.