Jak vyzrát na bradavice s pomocí cibule

7. listopad 2016
Zlatá rada

Na plátky nakrájenou cibuli namočte na 12 hodin do vinného octa. Potom si cibuli dejte na postižené místo s bradavicí a hermeticky uzavřete, zavažte. Aby neměl přístup vzduch. Nechce přes noc a udělejte to dvakrát po sobě. Bradavice se vyloupne a odpadne. Zlatá rada MUDr. Kateřiny Cajthamlové.

Jak vyčistit špinavé sklenice i lahve
Špinavé sklenice i lahve dobře vyčistí kávová sedlina rozmíchaná v teplé vodě. Zároveň odstraní zápach. Pro odstranění zápachu musíme vydržet 2-3 dny. Stejně dobré na vyčištění lahví jsou i malé kousky papíru s vodou nebo slupky od brambor, ale jen syrových. Za radu děkujeme paní Jaroslavě Nývltové z Hradce Králové.

Jak bezpečně a správně vstávat ze židle
Vstáváme mírným náklonem dopředu, přeneseme váhu na nohy a lépe vstaneme. Rozložíme váhu na obě nohy, můžeme se o ně opřít i rukama. Je vhodné se opřít i o něco co máme za sebou. Ale pozor, musí to být pevné. Neopírejte se o něco, se vám může ujet nebo se skácet. Pokud se není o co opřít, je fajn podsunout jednu nohu pod sebe a o tu druhou se lehce opřít. A odrazit se od ní. Je dobré mít sed výš než jsou kolena. Aby kolena byla ohnutá v tupém úhlu. Dát si pod zadek třeba složené ručníky, aby sed byl výš. Nezapomeňte pravidelně dýchat a vyvyrujte se veškerého prudkého vstávání, hlavně z předklonu. To platí i pro mladé! Redaktorce Romaně Pacákové poradila terapeutka Soňa Šplíchalová.

Osvědčený trik na to, jak mít pořád skvěle nablýskané boty
Když zrovna není po ruce krém na obuv, stačí oloupat cibuli, natřít s ní boty a chvíli nechat zaschnout. Pak už jen botu vyleštit suchým hadříkem a hurá na bál. Poděkování za radu posíláme do Roudnice u Lhoty pod Libčany paní Marii.

Jak se zbavit mravenců v domácnosti
Kupte si lahvičky esenciálního hřebíčkového a mátového oleje. A do deci vody nakapejte po 30 kapkách od každého oleje. Asi deset dní stříkejte rozprašovačem tuto směs na všechna místa, kde se mravenci objevují. Opravdu se vám je postupně podaří vyhnat. Děkujeme za radu paní Radce z Opočna.

Káva (ilustrační foto)

Kávová sedlina se dá využít i na našich zahrádkách
Lógr, nebo kávovou sedlinu nevyhazujte. Dávejte si jej do plastové krabice a pak ji občas přidejte ke kamélii, nebo azalce. Přisypat jej můžete na zahrádce i k rododendronu nebo keříku růží. Kávovou sedlinu je možné použít i jako návnadu na žížaly pro rybaření. Naopak vůni lógru nesnášejí kočky. Tak jej můžete na zahradě použít v místech, kam nechceme aby kočky chodily.
Posluchačka paní Kateřina poradila redaktorce Janě Tomkové.

Do boje s octomilkami se můžete pustit podle rady paní Moniky Zaplatílkové z Dolní Olešnice
Do sklenice nalijete trochu coca-coly, trochu octa a trochu přípravku na mytí nádobí. Jak nám napsala paní Monika, zaručeně to pomůže, protože octomilky to odpuzuje.

Jak správně pečovat o své zuby
Nepoužívejte horizontální techniku ze strany na stranu. Zuby by se měly čistit od červeného k bílému. Tedy od dásní pryč. A čištění by mělo trvat asi tak 2 minuty. Kartáček by měl mít malou pracovní plochu a rovné štětinky. Měl by být malý, aby se dostal i k zadním zubům. Při onemocnění dásní používejte měkký kartáček, jinak je vhodná střední tvrdost. Tvrdé kartáčky nedoporučuji. S trendy v dentální hygieně seznámila redaktorku Evu Boudovou dentální hygienistka Lenka Barelová.

Jak nejlépe zbavit pánev mastnoty a připálených zbytků
Stačí na to dvě hrsti kuchyňské soli. Výsledek je lepší než použitím jakéhokoliv mycího prostředku a ušetříte pánev drhnutí drátěnkou. Dnešní radu nám poslala paní Marta ze Suchovršic. Děkujeme.

Jak si udělat bezinkový likér
Jak na to poradila redaktorce Romaně Pacákové krkonošská bylinkářka Lenka Tauchmanová. Dvě kila bezinek zalijeme litrem vody. Směs necháme tak dva dny louhovat. Pak přecedíme přes plátýnko, dobře vymačkáme a na vzniklou tekutinu dáme na dva litry vody jedno kilo cukru. A povaříme na mírném ohni 10 minut. Necháme vystydnout a zalijeme půllitrem rumu. A pak už likér stáčíme do lahviček, které předtím ještě vypláchneme rumem. Než lahvičku zazátkujete, dejte do každé ještě jednu šťopičku rumu.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio