Jak zbavit zeleninu chemického ošetření

7. listopad 2016
Zlatá rada

Stačí v misce zamíchat čtvrt hrnku octa a dvě lžíce mořské soli. Zeleninu, kterou chcete omýt, dáte do nádoby, tu zalijete studenou vodou a přilijete směs octa a soli. Necháte ve vodě asi 20 minut a potom zeleninu opláchnete pod tekoucí vodou. Ocet navíc zeleninu skvěle konzervuje. Na chuť to však nemá žádný vliv. Rada od Václava Marka z Hejtmánkovic.

Bylinky na štípnutí hmyzem
Jitrocel můžeme natrhat na kousky a přiložit na štípanec. Ale takto nám pomůže také levandule. Utrhneme kouset nati nebo pár lístků levandule, rozemneme v dlaních a přiložíme na postižené místo. Štípanec pak tolik neoteče a méně pálí. Dnešní zlatou radu má bylinkářka Hana Jánská.

Recept na ekologický postřik zeleniny proti plísním
Do litru vody nalijte deci octa, 4 lžíce jaru a deci oleje, který může být i po smažení. Pak už jen směs přelijete do nádoby s rozstřikovačem a použijete na květiny, papriky, rajčata nebo jinou, plísní sužovanou zeleninu. Paní Anně Kárské do Lubné děkujeme za dopis a i její radu.

Jak uchovat čerstvou řezanou mátu
Základní věc je tmavý pytel. Třeba ten co používáme na odpadky. Natrháme mátu a stonky dole zastřihneme. Mátu dáme do pytle a přidáme k ní lehce navlhčený ubrousek. Ten vytvoří uvnitř příznivé klima. Pytel pak dáme do ledničky. Když si chceme připravit třeba mojito, tak si vždy z pytle odebereme jen požadované množství a zbytek necháme v ledničce. Tak nám máta vydrží i týden. Poradil vám barman Tomáš Trejbal.

Jak vybělit záclony bez kupované chemie
Když chceme záclony bělejší, do posledního máchání přidáme k aviváži trochu inkoustu, ne moc, jen takovou slabší lázeň. A skvrny od ovoce nebo od kávy pak čistíme tak, že prádlo namočíme s práškem do pečiva a třeba přes noc v lázni necháme. Rady od paní Boženy Růžkové z Pardubic.

Několik dobrých nápadů pro motoristy
Pokud máte problém se zajížděním do úzké garáže, dejte si na stěny odřezky starých koberců nebo pěnovou pryž, aby se vám neodřely dveře od auta při otevírání. A na zadní stěnu garáže si umístěte staré pneumatiky pro případ, že byste vjeli do garáže příliš rychle. Pokud vám v garáži vyteče olej nebo benzín, posypte postižené místo pilinami nebo stelivem pro kočky. Jak se tekutina vsákne, tak všechno jednoduše zameťte koštětem. Důležité je dostatečné větrání garáže. Vyřízněte si do dveří garáže dva drobné otvory, jeden nahoře a druhý dole, a zakryjte je pletivem. Rady od Jaroslava Vrabce z Police nad Metují se dozvěděla redaktorka Jana Tomková.

Jak na sinice po koupání v rybníce
Finta spočívá v tom, nesušit se ručníkem. Neroztírejte po sobě tu vodu, ve které jste se koupali. Stačí mít s sebou vodu v lahvi a postupně se omývat od obličeje směrem dolů. Ideální je, ihned se po koupání osprchovat nezávadnou vodou. Redaktorka Romana Pacáková se zeptala doktorky Moniky Todtové z Krajské hygienické stanice.

Jak prodloužit svítivost svíček
Pokud byste třeba na chalupě svítili svíčkami, nebo chcete, aby hromnička na stole vydržela déle, přidejte do vosku špetku soli. Bude svítit dvakrát déle, jak píše pan Petr z Police nad Metují, který nám tuto radu poslal.

svíčky, vánoce, světlo (ilustrační obr.)

Rady pro ty, co nemohou jíst lepek
Zahušťování polévek nebo omáček moukou se můžeme vyhnout. Polévky zahustíme tím, z čeho je připravujeme. Část polévky odebereme, rozmixujeme a vrátíme do hrnce. Tím polévku zahustíme. Můžeme také zahustit žloutkem, který rozmícháme v horké polévce. Můžeme zahustit smetanou, zakysanou smetanou, nebo rýží, kterou úplně rozvaříme. Můžeme použít také luštěniny, které obsahují různé typy škrobu. Jiřina Mužíková získala od kuchaře Miroslava Barcíka několik dobrých rad.

Zubní pastu lze použít nejen na zuby
Asi každý ví, že kartáčkem a pastou se vyčistí zčernalé stříbro. Ale zubní pasta pomůže i pokud se spálíte. Na popáleninu naneste silnou vrstvu zubní pasty a nechte působit několik hodin. Pasta vysaje horkost a úplně ztuhne. Nutno je místo namazat pastou ihned a v horším případě po ztuhnutí vrstvu obnovit. Zabrání se tak vzniku puchýře. Rada od Evy z italského Milana.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.