Každé maso vyžaduje při správné přípravě to správné koření. Která to jsou?

7. listopad 2016
Zlatá rada

Ne každé koření je na každé maso vhodné. Používáme buď jednodruhové koření, nebo směs. Pokud si směs děláme sami, měli bychom dbát na to typické koření pro daný pokrm. Hovězí maso - kořenová zelenina, pepř, kmín, majoránka. I tymián, jalovec nebo hřebíček. Věpřové maso - opět základ a můžeme přidat koriandr nebo muškátový květ či zázvor. Drůběží maso - tuzemské hořčičné semínko nebo pískavice a kurkuma. Zvěřina - jalovec nebo kardamon. Můžeme dát i oregáno. Rybí maso - šalvěj, kmín nebo zázvor. Výrobce koření Štěpánka Drašnarová si povídala s Lucií Peterkovou.

Jak pomoci popraskaným hrnečkům
Popraskané hrnky dejte pomalu vařit do mléka na 30-45 minut. Je-li popraskání jemné, mléčný protein prasklinky zahladí. Zlatá rada od paní Věryze Stolína.

Cibulové slupky na krásné a zdravé vlasy
V cibulových slupkách se ukrývá i tajemství krásných vlasů. Odvar připravený z cibulových slupek posiluje vlasovou strukturu, dodává lesk a podtrhuje přirozenou krásu vlasů. Stačí, když si po umytí vlasy propláchnete vlažným odvarem z cibulových slupek. Dokonce, ještě dnes se můžeme setkat s barvením vlasů pomocí cibulových slupek, které se těšilo velké oblibě v Evropě zejména koncem 19.století. Jde o nejen bezpečnou alternativu chemických barev na vlasy, ale takové barvení vlasům dokonce prospívá. Cibulové slupky poskytují pestrou paletu barev počínaje od tmavších odstínů přes červené i světlejší odstíny. Výsledná barva závisí na délce louhování druhu cibule, z níž slupky pocházejí, jakož i od bylinných příměsí.

Jak odstranit zápach z bot
Zápach z bot odstraníte, když do bot na noc vložíte kousek obyčejné křídy. Ráno nebude po zápachu ani stopy. Děkujeme za radu paní Ivaně z Třebechovic.

Jak zmírnit případné škody napáchané bouřkou
Není nutné, aby měl každý objekt svůj hromosvod. Můžete si nechat od revizního technika na hromosvody nechat zpracovat tzv. analýzu rizik. Ta určí, jestli musí být objekt vybaven hromosvodem. Každá hromosvodová soustava podléhá pravidelným revizím. Jsou tam pětileté lhůty. Ale dělejte si vlastní vizuální kontrolu hromosvodu. A na půdě ukládejte hořlavé látky nejméně 1 metr od komínového tělesa. Jinak vám pojišťovna škody nezaplatí. Od majora Františka Stejskala z Hasičského záchranného sboru Náchod pro vás potřebné rady získala redaktorka Jana Tomková.

Jak si doma vyrobit řepný sirob
Tradice zaniká, ale stále ještě jsou lidé, kteří si sirob doma vyrábí. Pokud to chcete zkusit i vy - pak se vám bude hodit pár dobrých rad od Oldřišky Foffové, se kterou si povídala Zdena Kabourková. Je dobré mít již zkušenost s vařením s někým, kdo to umí. Pokud to budete dělat poprvé, výsledek není úplně zaručen. Cukrová řepa musí být krásně tvrdá a křupavá. Musíte ji dokonale umýt. Tedy slupka musí být úplně bílá. Pak nakrouháte kruhadlem na tenké plátky. Pak se vše vaří dvakrát čtyři hodiny. Zalije se vodou a vaří. Po čtyřěch hodinách se sleje a znovu zalije vodou a vaří další čtyři hodiny. Potom se ta slitá šťáva, která je krásně slaďoučká, pomalu spéká na litinové pánvi. Pomalým mírným varem se karamelizuje cukr. Zahušťujete až do finálního výrobku. Teplotu si musíte nastavit, aby vám to neutíkalo. A ke konci vaření už u toho člověk musí být. Sirob nesmí být moc řídký, aby neplesnivěl. A nesmí být ani moc hustý, protože pak začne brzy cukernatět. Slejeme jaj pak hotový do skleniček, necháme vychladnout a zavíčkujeme.

Základem je cukrová řepa

Rada při praní tmavého prádla
Při praní tmavého prádla v pračce použijte místo aviváže ocet. Oživíte nejen barvy prádla, ale zároveň z pračky odstraníte vodní kámen. Rada od paní Stanislavy z Dobrušky.

Jak vybrat ten správný čistič odpadů
Jsou biologické čističe. To jsou bakterie, které se rozdělají ve vodě, nechají se 20 minut působit a pak se nalijí do odpadu. Dále jsou chemické čističe, ty jsou spíč na bázi louhu. Ty jsou agresivní. Ten může časem odpadní roury i zničit. Ale odstranění nečistot probíhá ihned. Biologické čističe jsou pomalejší. S Monikou Pleskotovou - vedoucí specializované prodejny - si na toto téma povídala redaktorka Kristýna Štanderová.

Švestkové pecky spolehlivě prohřejí
Sušené pecky těchto plodů jsou vynikající náplní k výrobě zahřívacích polštářků. Ty si můžeme vyrobit tak, že dobře vysušené pecky naplníme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Když si potřebujeme nahřát některou část těla, stačí polštářek vložit na chvilku do rozehřáté trouby a můžeme použít. Tento polštářek je výborný například při břišních kolikách u miminek.Děkujeme za radu paní Ivaně ze Žacléře.

Jak topit dřevem levněji
Základním pravidlem výběru dřeva tedy je, aby bylo suché. Když budete topit vlhkým dřevem, tak jej spotřebujete až dvakrát větší množství. A navíc vlhké dřevo zanáší komín dehtem. Důležité je nakoupit dřevo s dostatečným předstihem, aby mohlo uschnout. A pak jej mít dobře uskladnění v suchém prostředí. Nebo můžete koupit již dřevo suché. Toho je však na trhu málo. A je také dražší. Rady se od Jakuba Štráchala - vedoucícho jedné z prodejen, která palivové dřevo prodává, dozvěděla redaktorka Kristýna Štanderová.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio