Který džus se nehodí pro tepelnou úpravu? Rada všem promzrlým

20. leden 2017
Zlatá rada

Který džus se nehodí pro tepelnou úpravu? Jak vybírat kvalitní hůlky k běžeckým lyžím. Čím v zimě krmit zemědělská zvířata a čím ne. Připravili jsme pro vás od vás další porci praktických rad. Tady jsou.

Který džus se nehodí pro tepelnou úpravu?
Profesionálové mají vyzkoušeno, že jeden džus se pro tepelnou úpravu nehodí. Upozorní nás na to barman Tomáš Trejbal a přidá ještě radu, které dvě věci bychom v nápojích neměli kombinovat. Důležité je nekombinovat smetanu s citrusem. Konzistence se pak zdrcne a to je špatně. A pokud si budete tepelně připravovat nějaký džus, tak rozhodně nikoliv ananasový. Láká to člověka, chuťově je to ještě docela dobré, ale nápoj má pak hodně špatnou vůni.

Jak vybírat kvalitní hůlky k běžeckým lyžím
Aby se vám dobře a pohodlně jelo na běžkách potřebujete mít v první řadě dobře namazáno. Hodně pomoci ale můžou také kvalitní hůlky. Podle čeho je vybírat vám poradí lyžařský instruktor Tomáš Netík. Velikost vybírejte podle výšky své postavy. Na klasiku jsou hůlky kratší - tak zhruba po ramena, na bruslení jsou pak delší - po ucho či po oko. Hmotnost hůlky také hraje svou roli. Lehčí materiály jsou ale choulostivější a dřív prasknou. Většina hůlek se již dělá a anatomickým poutkem. To když se utáhne na ruce, pomáhá přenášet sílu z hůlky na celé tělo. A nemusíme tolik pevně hůlku svírat. Jsou i hůlky, které se přímo zacvaknou do rukavice. To slouží i pro bězpečnost. Například při pádu se hůlka odpojí a nedojde ke zranění.

Čím v zimě krmit zemědělská zvířata a čím ne
Při procházce můžeme vidět spoustu hospodářských zvířat venku, v ohradách pod širým nebem - krávy, koně, ovce. Čím jim můžeme teď v zimě přilepšit? Pomůže vám dnešní Zlatá rada, kterou pro vás připravila redaktorka Romana Pacáková s veterinářem Petrem Faltou. Vhodné je ovoce, například jablka, vhodná je také mrkev. Neurazíte senem nebo obilím. Ale pokud se udržíte, tak zvířata bez svolení chovatele nekrmte. A rozhodně není vhodné vánoční cukroví ani chleba. V mrazivém počasí zmrzne na kost a v žaludcích zvěře pak udělá opravdu zle.

Sněžná fréza (ilustrační foto)

Jak vybrat sněžnou frézu
Tak co, už jste si taky řekli dost, když jste po několkáté brali do ruky lopatu nebo hrablo na odklízení sněhu? Jak vybrat toho správného pomocníka nám poradil odborník Samuel Mareš. Důležité se rozhodnutí, zda chcete sníh vyhrnovat někde na zahradě, nebo na parkovišti. Pro domácí použití s menším prostorem se vyrábí i frézy elektrické, ale mají nižší výkon a jste závislí na přísunu elektřiny. Porom se dělají sněhové frézy motorové se čtyřtaktním motorem. Ta je schopná odhodit sníh do vzdálenosti 8 až 10 metrů, záleží jak je ten sníh mokrý. Je vybavena i pojezdem, co může být výhoda pro starší lidi. Má pět rychlostí dopředu a dvě dozadu. A je vybavena i světlem. Ovládat ji mohou snadno i ženy.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.