Než si vyměníte matraci, otestujte si záda - jak na tom jsou

17. únor 2017
Zlatá rada

Než si vyměníte matraci, otestujte si záda - jak na tom jsou. I ze sušených plodů kustovnice se dá připravit čaj na podporu imunity. Rady našich babiček týkající se mytí oken. Pečeme se sádlem. Buchty pak "jak se říká" nemají chybu. Připravili jsme pro vás další porci praktických rad. Tady jsou.

Než si vyměníte matraci, otestujte si záda - jak na tom jsou
Vyspali jste se dobře nebo jste se do rána převalovali a nemohli najít tu správnou polohu? Mnohdy za to může špatná matrace. Někdy stačí výměna a je po problému. Ovšem ještě předtím, než se tak rozhodnete - zkuste si nejprve otestovat vaše záda - jak na tom jsou. Redaktorka Šárka Rusnáková o dobrou radu požádala masérku Annu Šilarovou. Budete překvapeni, až uslyšíte co vám paní Anna radí. Když si lehnete na tvrdou zem, tak poznáte jestli vám záda drží a dokážete se uvolnit. A správně dýchejte, nejen tak, že se nadýchnete do bříška, ale nadechněte si i do žeber. A jen tím dechem si uvolníte páteř, svalstvo i mysl. Dýcháme velice povrchně. Je zapotřebí dech prodloužit až do podbřišku. Vyplatí se tuto techniku naučit a aspoň se o svůj dech zajímat. Protože dechem tady začínáme a dechem tu i končíme.

I ze sušených plodů kustovnice se dá připravit čaj na podporu imunity
Honí vás občas mlsná? Výživoví poradci většinou radí - když máme chuť na sladké - že si máme dát sušené ovoce. Kostička čokolády to sice není, ale na druhou stranu - některé sušené plody jsou dobré i na posílení imunity. Třeba plody dlouhověkosti! Už jenom ten název! Dá se sehnat i sirup nebo šťáva z kustovnice, ale na sušenou klasiku se s Pavlou Biedermanovou zaměřila Jana Kudyvejsová. Kustovnice čínská, nebo také Goji, obsahuje hodně vitamínů a v Číně je nazývána jako plod dlouhověkosti. Plody si můžeme večer namočit a pak je dát do čaje a zalít horkou vodou. A potom je můžete i sníst. Maximum je však 30 gramů denně.

Úklid - mytí oken

Rady našich babiček týkající se mytí oken
Ne každý je příznivcem všech těch chemických vymožeností. Tak jako náchodská novinářka Laďka Škodová, kterou v plné práci zastihla redaktorka Jana Tomková. V tomto zimním počasí je dobré použít vlažnou vodu, do které přidejte jar s trochou soli. Zamíchejte a umyjte okna. Nepotí se a nezamrzají. Babička myla okna starou jelenicí, která byla určena pouze na tuto činnost. Jinak by byla nefunkční. Okna vyleštila a víc se o ně nemusela starat. Také čpavkem se okna dobře umyjí, například od cigaretového kouře. A odmastí se jím i rámy. Když si do teplé vody nasypete trochu pudinku, nemusíte po umytí okna ani přeleštit. Hodně špinavá okna je dobré nejprve umýt pivem. Potom si vezměte octovou vodu a přeleštíte skla. A jak očistit žaluzie? Díl horké vody a díl octa, zamíchat, vezmeme starou ponožku, natáhněte si ji na ruku, namočte do tohoto roztoku a pak jedním tahem očistíte žaluzii z obou stran.

Pečeme se sádlem. Buchty pak "jak se říká" nemají chybu
Paní Mirka Teichmanová doporučuje jako jednu ze surovin i sádlo. Pokud pečete na vánoce nebo velikonoce perníčky, tak jste možná zvyklí ho používat. Ale naši předkové znali spoustu variant - a v kuchyni nikdy nechybělo. Babičky sádlo používali jako jakýkoliv tuk. Například kynuté těsto zadělané s vepřovým sádlem je daleko chutnější a vláčnější. Sádlo se používá také pro výrobu cukroví s kakaem. Sádlové cukroví má po upečení konzistenci napěněné čokoládové hmoty, jeto výborná věc.

Jak si udělat toho nejlepšího takzvaného turka?
Pokud rádi pijede tzv. turka - tedy kávu s lógrem, nastražte uši. Barista Míla Brtník vám poradí, jak tento nápoj připravit tak, aby byl co nejchutnější. Ptala se jej redaktorka Kristýna Štanderová. První chybou je, že voda, kterou kávu zaléváme, by neměla vřít. Měly by mít okolo 90 stupňů. Tedy když vám voda projde varem, nechte ji tak půl minuty odstát. A lógr by měl jít v ideálním případě po 3 minutách pryč, neměl by se celou dobu pití kávy louhovat. Odstraníme jej buď přes papírový filtr nebo přes sítko. Ale s postupem času lógr kazí chuť kávy. Už se pak louhují jen hořké látky a káva je vlastně čím dál horší. Je dobré také nalévat horkou vodu do káva nadvakrát. Napřed kávu smočit, ona takzvaně vykvete, trochu nabobtná. A potom za chvíli hrneček dolijeme.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio