Recept na datlové sušenky s chia semínky. Kolik semínek můžeme denně sníst?

24. únor 2017
Zlatá rada

Ochrana obličeje v zimním a mrazivém období. Recept na datlové sušenky s chia semínky. Kolik semínek denně můžeme snít? Jak si co nejlépe poradit s odmrazováním lednice. Rada pro všechny kdo mívají rozpraskané paty. Připravili jsme pro vás další porci praktických rad. Tady jsou.

Recept na datlové sušenky s chia semínky. Kolik semínek denně můžeme snít?
Mezi velmi populární takzvané superpotraviny patří v současné době chia semínka - semínka šalvěje hispánské. Redaktorka Jana Kudyvejsová si povídala v obchodě se zdravou výživou s Pavlou Biedermanovou. Řeč přišla i na to, že chia semínka se dají dobře schovat do sušenek. Datle bez pecek rozdrtíte, dáte do nich vajíčko a špaldovou mouku. Osladíte medem nebo javorovým či datlovým sirupem. Přilijete 200 ml vody. A přidáte chia semínka. Necháte chvíli, uvidíte, jak vám to krásně nabyde. A pak jen lžicí vykrajujete a dáváte na pečící papír takové palcičky. Ty jsou pak pěkně vláčné. Chia semínek mlžeme skonzumovat maximálně 15 gramů denně. Víc bychom neměli, protože pak mohou podráždit zažívání. 15 gramů, to by měly být zhruba 2 polévkové lžíce.

Ochrana obličeje v zimním a mrazivém období
Pamatujete i teď, v únoru na opalovací krémy? Vždy, když jedete na hory, měli byste je mít s sebou a taky je použít, i když je zrovna pod mrakem. A taky pozor na hydratační krémy. Jejich vodní složka by vám - podle kožního lékaře Karla Ettlera - při větším mrazu mohla na obličejí způsobit až omrzliny. Doporučuje kůži na ven ošetřit hlavně mastným krémem. A čím je vyšší nadmořská výška, tím může být vyšší ultrafialové záření. Takže by to měl být i příravek s ochranným faktorem proti tomuto záření. V Alpách je to naprostou nutností. Navíc bílé sněhové plochy velmi silně odráží sluneční světlo. Takže nebezpečí spálení, hlavně na horách, je velmi aktuální.

Jak si co nejlépe poradit s odmrazováním lednice
Možná se vám hodí doporučení, které pro vás od Laďky Škodové z Náchoda, získala redaktorka Jana Tomková. Když máte lednici rozmraženou, tak ji nakonec umyjte octovou vodou. Vyplácí se také vyložit šuplíky alobalem. Nenamrzají pak tolik a lépe drží chlad. Mrazák pak můžeme zapnout na nižší stupeň a ušetříme za energii. Pokud máme příliš pálivou papriku, rozřízneme ji napůl, vyndáme všechna jadérka, nasolíme a necháme tak hodinu odstát. Potom papriku z obou stran opláchneme a pálivost je pryč. Při krájení cibule je dobré opláchnout prkénko vodou a vzít si ostrý nůž. Nemusíme tolik při krájení tlačit a neuvolňuje se tolik štiplavá vůně. Pokud nějaká cibule zůstane, řez potřeme máslem, cibuli zabalíme do alobalu a dáme do ledničky. Tak nám cibule vydrží až pět dnů. Při smažení cibule je dobré ji posypat troškou hladké mouky. Cibule rychleji zhnědne a navíc krásně křupe.

Heřmánek heřmánkový čaj květ bylina zdraví

Rada pro všechny kdo mívají rozpraskané paty
Tady je tip od fytoterapeutky Pavly Apostolaki. Je to ideální a hlavně i příjemná koupel. Připravte si asi 2 litry heřmánkového odvaru. A do něj nalijte 1 decilitr mléka. Nohy ponořte do této lázně a setrvejte v ní asi 10 minut. Potom nohy osušte a namažte například vepřovým sádlem.

Zima přeje běžkařům. Na co by měli myslet, když s sebou berou i své psy?
Poradí vám veterinář Petr Falta. Pro psa je to výborná věc. Je ale lepší, když je pes v postroji, nikoliv na obojku. Hlavně jej ale nepouštějte z toho úvazku. Můžete se potkat s běžkařem a váš pejsek nemusí být zvyklý jít vám vedle nohy. A tak se může protijedoucím zamotat pod nohy a může z toho být nepěkný karambol. A na vině budete vy. Protože zákony jsou udělány tak, že psa nemůžete bez vodítka nikdy vypustit.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.