Tipy, triky a vychytávky pro vaši biozahrádku

28. duben 2017
Zlatá rada

Tipy, triky a vychytávky pro vaši biozahrádku Strouhat cibuli nebo raději ne? Jak to udělat, abychom usínali s čistou hlavou Připravili jsme pro vás porci praktických rad. Tady jsou.

Tipy, triky a vychytávky pro vaši biozahrádku

Každý správný zahrádkář dbá na to, aby jeho zelenina byla nejen chutná a pěkná, ale také zdravá. A pokud to jen trochu jde, používá místo chemie, hnojivo přírodní. Proto se na bio zahrádku zaměřila redaktorka Jana Tomková. Zeptala se Laďky Škodové na nějaké vychytávky. Ta jako hnojivo na kvetoucí rostliny používá droždí, nebo-li kvasnice. Kostku kvasnic rozmočí v litru vody a nechá dva týdny zkvasit. Potom směs naředí 3 litry vody. Tohle hnojivo působí výborně třeba na muškáty. Naopak růžím prospívají slupky z banánů. Ale třeba i překvapivě čerstvé pivo. To když nalijete k růžím, tak pokvetou jedna báseň. Pažitku je dobré pohnojit kávovou sedlinou. Rajčata můžete zalévat mlékem zředěným 1:3 vodou. Na pokojové rostliny je jedna stará babská rada. Zalévejte vychladlou vodou, v které jste předtím uvařili brambory nebo vajíčka. Když přesazujete fíkus, dejte na dno květináče čerstvé vejce. Fíkus si z něj postupně vytáhne živiny a je to na jeho růstu znát. Heřmánkový čaj je dobrý při výsevu rostlin a můžete jej použít proti sviluškám, kopřivový čaj chrání rostliny před houbovými chorobami.

Jak to udělat, abychom usínali s čistou hlavou

Jsme často podráždění. A pokračuje to i do těla. Lékaři a fyzioterapeuti říkají, že spousta zdravotních problémů začíná právě v hlavě, vysvětluje mentální trenérka Eva Fruhwirthová. A přidává i dobrou radu - jak to udělat, abychom usínali s čistou hlavou. Jednuduchá rada, kterou každý zvládne. Vemte si tužku a papír k posteli, nebo ještě ke stolu, než půjdete do postele. A to co vám v té hlavě běhá, tak si poznačte. Mohou to být symboly, obrázky, věty i slova. Často říkám a velmi dobře to funguje, že je to terapie psaní. Zkuste své pocity a myšlenky napsat. Dostanete je z hlavy ven a bude se vám daleko lépe spát.

Strouhat cibuli nebo raději ne?

Asi nejnepříjemnější je nakrájet cibuli jemně, na malé kousky. Možná, že vás napadlo, že byste si to při nějakém větším množství mohli usnadnit tím, že cibuli nastrouháte. Kristýna Štanderová se tedy zeptala loňského master Chefa Jiřího Halamky ze Smiřic: strouhat nebo ne? Určitě nedoporučuji strouhat. Protože cibule hořkne při kontaktu s kovem a zvláště při strouhání na struhadle. A to hodně. Nůž je z kvalitnější oceli, nebo to můžete vyzkoušet na umělohmotném struhadle, ale na klasickém železném struhadle cibuli rozhodně nestrouhejte.

Cibuli nakrájíme najemno

Na co se zaměřit při jarní kontrole cyklistických brzd

Tady se kontrola určitě vyplatí. Na co se zaměřit nám poradí Dan Polanský. Je více typů brzd. Jsou ráfkové brzdy, které nevyžadují nějakou extra péči. Tam je dobré jednou za čas zkontrolovat stav takzvaných brzdových špalků. Jestli nejsou už moc sjeté a nedrhnou třeba o železnou konstrukci ráfku. Potom jsou vyspělejší tzv. kotoučové brzdy, které se dělí na mechanické a hydraulické svým provedením. Tam kontrolujeme stav brzdového obložení tedy destiček. Je to podobný systém jako je u motorek a u aut. Tam je potom zapotřebí kontrolovat i délku kroků a zda se přes zimu nedostala na brzdové kotouče nějaká nečistota.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio