Všemožné využití banánů v domácnosti

7. listopad 2016
Zlatá rada

Udělejte si banánové nanuky. Banán oloupejte, rozpůlíte a do každé půlky zastčíte dřívko od nanuku. Zabalte do voskovaného papíru a dejte na hodinu do mrazáku. Před konzumací můžete banány namočit v rozpuštěné čokoládové polevě. Banán můžete také použít při pečení masa. Dejte jej do pekáče k masu a to je pak jemné a křehké. Banánové slupky můžete využít na ošetření květin. Listy otřete vnitřní stranou banánové slupky. Odstraníte prach a špínu a listy se navíc krásně lesknou. Totéž můžete použít při leštění bot. Nebo můžete banánové slupky natrhat na kousky a zahrabat do zeminy okolo růží. Je to jednak hnovijo a navíc odpuzuje mšice. Redaktrorce Janě Tomkové poradila paní Kateřina z Náchoda.

Jak dobře uskladnit cibuli
Vhodné je dát cibuli do starých silonových punčoch. Každou cibuli oddělte uzlíkem. Získají vzduch. A pak už stačí jen punčochu pověsit někde ve sklípku. A je vystaráno i na několik měsíců. Cibuli nikdy neukládajte spolu s bramborami. V jejich společnosti se cibule rychleji kazí. Rada od pana Pavla z Chocně.


Bylina stévie místo bílého cukru v jídle a pití?
Stévie je přírodní sladidlo. Je ale v něčem podobná umělým sladidlům. Tělo očekává cukr, ale on nepřijde. Stévie je ale vhodnější než umělá sladidla. Nemá taková rizika. Tedy v malém množství se používat dá. Ale nedoporučujeme úplně přestat sladit a jen používat stívii. Snižte potřebu sladké chuti. Doktorky Margit Slimákové se ptala redaktorka Kristýna Štanderová.

Jak docílit toho, aby vám neprošlápnuté boty padly jako popelce
Stačí fén a silné ponožky, které nasadíte a v nich šup do bot. Zapněte fén a fénujte místo, kde vás boty tlačí po dobu několika sekund (přitom pěkně vrťte nohou uvnitř boty pro maximální účinek). Vypněte fén a zůstaňte v botách, dokud nevychladnou. Sundejte ponožky a vyzkoušejte boty. Pokud stále tlačí, opakujte proces. Rada jasná a my za ni děkujeme paní Martině.

Trápí vás letní chrapot? Jak si s ním poradit
Ohřejeme mléko, do něj dáme lžičku medu a oříšek másla. S chutí vypijeme. Pomáhá to zaručeně, ale musí se pití opakovat. Tak pět dnů po sobě. A chcete-li dobře zpívat, před zpěvem vypijte syrové vajíčko. Tento tip od operní pěvkyně Emy Hubáčkoví má pro vás redaktorka Eva Boudová.

Přírodní repelent z kopru
Ohřejte vodu a dvě až tři minuty v ní povařte jednu až dvě snítky čerstvého kopru. Po vychladnutí vodu scedíte a nalijete do lahvičky s rozprašovačem. A komáři si vás ani nevšimnou. Kopr má navíc hojivé a zklidňující účinky. Rada od paní Michaly z Rychnova nad Kněžnou.

Jak bojovat v létě s octomilkami
Paní Vlasta má v kuchyni naaranžovanou mističku s hřebíčkem a do květináčů zapíchla stroužek česneku na párátku. Prý není nic cítit, ale octomilkám to bezpečně vadí. Děkujeme za radu paní Vlastě z Červeného Kostelce.

Jak na plísně v bytě
Plísně mechanicky neodstraňujte na sucho škrabkou. Důležité je na plísně působit mokrou cestou. Přípravků je spousta, tedy plíseň postříkejte a mokrou cestou ji zlikvidujete. Radovana City se ptala Markéta Vejvodová.

Jak zmírnit ostrost křenu
Jestli je křen hodně štiplavý, tak pomůže, pokud jej před zpracováním na půl hodiny ponoříte do kyselého mléka. Radu nám poslala paní Marta z Kopidlna.

Podle čeho vybírat keramické obklady
Prvním parametrem je, kam chcete keramické obklady použít. A jakým způsobem je chcete používat. Podle toho zvolíte daný typ. Keramická dlaždice má proti keramické obkladačce, která se hodí jen na stěnu, tu výhodu, že se dá použít i na podlahu. A pokud je dlaždice mrazuvzdorná, dá se použít i na venkovní obklad. Petra Machoně se ptala Markéta Vejvodová.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio