V Turnově kvůli lepšímu životnímu prostředí omezili zimní posyp

24. září 2010

Technické služby v Turnově v zimě sypaly na městské silnice a chodníky mnohem méně soli, písku a štěrku než v minulých letech. Silničářům to nařídili turnovští radní. Cílem bylo prospět životnímu prostředí, zdůvodnil opatření radních starosta Milan Hejduk. Nařízení lidem pomohlo, v ulicích je nyní mnohem méně prachu, uvedl Hejduk. Podle něj se nepotvrdily obavy, že drastické omezení posypu přinese obrovské problémy motoristům i chodcům. "Zima letos určitě nebyla mírná. Ale přežili jsme ji úspěšně, i když se na většině míst sníh jen pluhoval," prohlásil starosta.

V letech, kdy radnice posyp neomezovala, technické služby rozmetaly po Turnově mezi 100 až 150 tunami chemické soli a zhruba 600 tun štěrku a písku. Letos použily asi třetinu dřívějšího množství soli. Radnice ji technickým službám povolila používat pouze při kalamitách a na několika málo cestách a chodnících. Také štěrku a písku spotřebovali v Turnově méně než v dřívějších letech. Přesná čísla zatím nemají.
"Bez posypu jsme ovšem některé silnice museli pluhovat i pětkrát za den a utratili jsme víc peněz za naftu než v minulých letech," konstatoval jednatel technických služeb Libor Preisler.
Někteří obyvatelé si ovšem stěžovali. Mnoha řidičům vadily hluboké koleje vyjeté ve sněhu, během hustého sněžení a mrazů řada starších lidí raději vůbec nevycházela ven. "Vloni jsem si zlomila nohu a měla jsem strach, abych nespadla. Tam, kde bydlím, byla někdy polovina chodníku posypaná a polovina zmrzlá," podotkla důchodkyně Hana Vlachová.
V Turnově je 80 kilometrů městských silnic a dalších několik desítek kilometrů chodníků. V sousedních velkých městech Liberci a Jablonci nad Nisou silničáři posypy prováděli.

Logo
Spustit audio