Taktické vesty, osobní kamery nebo třeba pepřové zbraně v ulicích!

21. leden 2015

Policisté v Královéhradeckém kraji dostali novou výzbroj za 2 miliony korun. Peníze od Krajského úřadu použili například na nákup nových taktických vest, osobních kamer a dalších věcí. Vše by mělo pomoci hlavně hlídkám, které jsou každodenně přímo v terénu.

Jeden z policistů mi ukazuje novou skříň na dlouhé zbraně do aut. Krajská policie jich dostala 26. Na první pohled nepodstatná věc je ale podle krajského policejního ředitele Martina Červíčka velmi důležitá: "Dodnes jsme museli jet pro tu dlouhou zbraň zpátky na útvar. Takto máme vozidla, která jsou hned po oznámení události změnit výkon služby a vyrazit na místo kde došlo k problémové situaci".

To ale není jediná novinka v policejním arsenálu. Při nákupu bylo hlavním cílem vyzbrojit ty, kteří jsou neustále připraveni vyrazit do ostré akce.

"Koupili jsme v prvé řadě prostředky, které pomáhají policistům sloužícím v ulicích. Koupili jsme taktické vesty a rukavice a to jim umožňuje větší komfort a bezpečí. A také větší možnosti při zásahu na ulici", dodává Martin Červíček.

Čtěte také

Už brzy policisté dostanou například i laserové radary. Další novinkou, kterou už teď můžou používat jsou takzvané pepperbally.

"Donucovací prostředek, který nemá povahu střelné zbraně protože funguje na stalečený vzduch. Pepřové kuličky mají vyřadit podezřelého v davu, který útočí", vysvětluje velitel krajské pořádkové jednotky Jaromír Kverek.

Policisté v Královéhradeckém kraji mají novou výzbroj

Všechny nové věci zaplatil Královéhradecký kraj - v roce 2014 dal policii na nákupy 2 miliony korun. Peníze chce úřad dávat i do budoucna.

"V roce 2015 máme již naplánovanou částku také 2 miliony korun. Ale domluvili jsme se, že policie předloží svou představu na dovybavení", říká hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc z ČSSD. Letos by měla policie nakoupit výbavu pro tým, který se podílí na pátrání například po pohřešovaných.


Zvětšit mapu
autor: ova
Spustit audio