Jaroměř usiluje o získání milionů z EU na opravy v Josefově

24. září 2010

Radnice v Jaroměři na Náchodsku podala žádost o dotaci z evropských strukturálních fondů, kterou chce použít na opravy některých památkově chráněných objektů v městské části Josefov. Podle starosty Vratislava Čermáka náklady na tento projekt dosahují téměř 80 milionů korun. "Naplánována je oprava vnějších plášťů místního kostela a dvou bytových domů, na jednom z domů je nutné opravit střechu, stejně jako na zvláštní škole," řekl ČTK starosta s tím, že prostředky by měly stačit také na opravu části pevnostních hradeb a úpravu zeleně v blízkosti vstupu do podzemí.

Projekt revitalizace Josefova podpořila i Rada Královéhradeckého kraje, jež souhlasila, že v případě přidělení dotace kraj uvolní pět milionů korun, dalšími prostředky by se měl podílet město i stát. "Doufáme, že verdikt, zda peníze získáme, padne v únoru příštího roku," řekl Čermák.
Většinu objektů v městské části Josefov využívala do roku 1990 armáda, která objekty postupně uvolňuje. Většina budov je ve špatném technickém stavu a vyžaduje rozsáhlé investice. Město již v několika etapách opravilo budovu původního velitelství, některé domy prodalo soukromému investorovi, který zajišťuje výstavbu bytů. "Pokud bychom získali peníze z fondů, tak by to výrazně zlepšilo situaci v Josefově a následně by to pomohlo nalákat investory," řekl starosta.
Pevnost v Josefově vznikala v letech 1780 až 1787. Význam obřího podzemního komplexu a kasáren zpochybnila prusko-rakouská válka, při které pevnostní posádka fakticky nezasáhla do bojů. Za první světové války v Josefově fungoval velký zajatecký tábor, kterým prošly desetitisíce Rusů, Ukrajinců, Italů a Srbů.

Logo
Spustit audio