Pro cyklistovu duši. Cyklistům v Hradci Králové slouží veřejná pumpa na kola!

15. květen 2015

Milovníci cyklistiky si mohou v centru Hradce Králové dofouknout kola veřejnou pumpou. Je vyrobená z nerezu a lidé ji najdou v podloubí magistrátu u stojanů na kola. V budoucnu by mohlo město zaplatit i další, říká koordinátor cyklodopravy magistrátu města Hradec Králové Karel Šimonek.

Manuální a uživatelsky nenáročnou pumpu pro cyklisty mohou využívat nejen klienti úřadu, ale všichni cyklisté, kteří budou mít cestu kolem.

První městská cyklopumpa byla u magistrátu umístěna hned vedle bezpečnostních stojanů na kola tak, aby byla pro cyklisty co nejlépe přístupná. Pumpa je vybavena mutlifunkční hlavou a měla by tak být schopná obsáhnout všechny typy ventilků.

„Jedná se sice o malé, nicméně důležité opatření, které může např. motivovat k tomu, aby ten, kdo potřebuje na úřadě něco vyřídit, přijel na kole a to si zde dofoukl. Určitě se každému z cyklistů někdy stalo, že potřeboval své kolo dofouknout, aby alespoň takzvaně „vydrželo" až domů nebo do servisu," přibližuje novou službu pro cyklisty Karel Šimonek z hradeckého magistrátu.

Čtěte také

Možnost využít pumpy pro kola hradeckých cyklistů je dalším z mnoha kroků vedoucích ke zlepšení podmínek pro cyklistickou dopravu v městě.

A nemělo by zůstat pouze u jedné pumpy

Druhá bude o něco později umístěna u automatické parkovací věže pro kola u hlavního vlakového nádraží na Riegrově náměstí.

Cyklistům v Hradci Králové slouží veřejná pumpa na kola

„Je to zcela logické umístění, protože kola uschovaná v kolárně více dní občas duše přifouknout potřebují. I samotní uživatelé kolárny tuto službu navrhovali," doplňuje za provozovatele kolárny Rudolf Bernart.

Pokud by se pumpy osvědčily, je reálný předpoklad, že by se mohly ve městě objevit další.

Spustit audio