V rozpočtech měst a obcí chybí miliony korun. Klesly peníze z výběru daní

21. květen 2015

Desítky radnic po celé republice mají problémy se svým rozpočtem. Stát jim totiž poslal do pokladen mnohem méně peněz než čekaly. Chybějící částky z daňových příjmů se u větších měst pohybují v desítkách milionů, největší problémy ale mají především malé obce. Podrobnosti zjišťoval Václav Plecháček.

Jde o daně z příjmu fyzických a právnických osob a také o daň z přidané hodnoty. Právě tyhle položky přitom tvoří podstatnou část příjmů měst a obcí a ty s nimi počítají ve svých rozpočtech. Jenže letos se zatím státu nedaří daně vybírat tak, jak si přestavoval a posílá tak samosprávám peněz méně.

Čtěte také

O jaké částky vlastně jde?

Záleží především na velikosti města nebo obce. Například do pokladny Hradce Králové přišlo za první čtyři měsíce letošního roku o několik desítek milionů korun méně než za stejné období loňského roku.

Potvrzuje to mluvčí radnice Magdalena Vlčková: "Aktuální meziroční pokles v porovnání leden až duben s loňským rokem je v poklesu daní v rozpočtu města 32 milionů korun. Důležitý ale bude pro nás až výsledek na konci letošního roku. Úsporná opatření nepřipravujeme a čekáme na další výsledky".

Miliony korun chybí i v dalších městech Královehradeckého kraje

Třeba Trutnově je to 9 milionů, v Náchodě 3 miliony. Ani v těchto dvou jmenovaných městech zatím rozpočet neupravují, také čekají, jak se bude situace vyvíjet v dalších měsících.

Finance

Ovšem třeba náchodský starosta Jan Birke z ČSSD už má výhled na květen a ten není o nic lepší: "Květen vypadá, že bude propad zhruba 1 milion korun. Dlouhodobě to je skutečně neudržitelní a tam bych se připojil k té dlouhé řadě starostů, kteří samozřejmě začnou křičet. že prostě Ministerstvo financí nevybírá daně".

Ministerstvo ale tvrdí, že letošní rok nakonec přinese vyšší daňové příjmy než ten loňský, situace se prý bude postupně zlepšovat.

Pokud by se situace nezlepšila největší problémy budou mít malé obce

Třeba v obci Zábrodí na Náchodsku s pěti sty obyvateli a každoročním rozpočtem kolem 4 a půl milionu korun to letos vypadá, že by od státu mohla dostat o půl milionu méně než počítala.

A do pokladny ještě menšího Božanova na Náchodsku přišlo za první tři měsíce roku méně o sto padesát tisíc. I tady ale starostové věří, že se výběr daní zlepší a během roku jim očekávané peníze přijdou.

autoři: PLE , par
Spustit audio