1500 řidičů prošlo kontrolou používání bezpečnostních pásů. Policisté rozdali přes 100 pokut

20. březen 2017

Policisté v Královéhradeckém kraji se zaměřili na to, jak zodpovědně se lidé v autech poutají. Během pěti dnů zkontrolovali víc než 1500 řidičů a rozdali přes 100 pokut. Podle policistů lidé používají pásy a další zádržné systémy, jako třeba dětské autosedačky, mnohem zodpovědněji, než před několika lety.

„Dobrý den pane řidiči, silniční kontrola. Předložte mi vaše doklady a doklady k vozidlu," jedna z mnoha kontrol.

Vojtěch Svoboda se poutá automaticky - měsíčně najezdí měsíčně tisíce kilometrů a policejní akci považuje za smysluplnou: „Myslím si, že je to dobrá akce. Já jezdím autem každý den a vidím to jako bezpečný prvek. Takže určitě si myslím, že je to dobrá akce."

Kontrola na konci dálnice D11 žádného nepřipoutaného řidiče neodhalila

Právě na dálnici se podle policistů lidé poutají zodpovědněji. Rozdíl mezi zapnutými a nezapnutými pásy ukazuje velmi nározně statiska.

Čtěte také

„Na tomto úseku dálnice evidují královéhradečtí policisté celkem 6 osob, které nepřežili dopravní nehody. A z těchto 6 osob se u 4 zjistilo, že nepoužili bezpečnostní pásy," cituje údaje za posledních 10 let ze 37 kilometrového úseku dálnice před Hradcem Králové Ondřej Moravčík z hradeckého policejního ředitelství.

bezpečnostní pás

Policisté nejen pokutovali, ale také řidičům radili, jak v autě co nejbezpečněji sedět a jak mít správě pásy nastavené.

„Jestli vede pás správně přes klíční kost, aby nešel přes rameno nebo u krku," vysvětluje za dopravní policii Richard Hušek: „Pás máte správně zapnutý. A sedačku byste měli mít nastavenu tak, že když natáhnete ruce, měli byste mít volant na zápěstí. Hlavovou opěrku máte naklopenu vpřed. V případě zadního nárazu by měla jít hlava do opěrky, což je správně."

Nepřipoutaný člověk ohrožuje nejen sebe, ale i své spolujezdce

Náraz ho v autě vymrští a může zranit třeba své blízké. Podobné je to volnými předměty v autě - ty by měly být v kufru.

„I taková obyčejná plastová lahev s vodou má pak při nárazu při rychlosti 50 kilometrů v hodině až dvacetinásobek hmotnosti. Tak si dokážete představit ten projektil kdyby šel dopředu," upozorňuje na podceňované nebezpečí Richard Hušek.

Za jízdu bez pásů hrozí na místě pokuta do 2 tisíc korun a pro řidiče také tři trestné body.

Spustit audio