Horko dělá problémy i rybám a rybářům. Ti uvažují i o předčasných výlovech

10. srpen 2015

Dlouhodobé horko a sucho dělá problémy Kolowratskému rybářství v Opočně. Ve vodě je málo kyslíku, takže tam, kde je to možné, rybáři čeří hladiny. Přestali také krmit ryby, protože pak spotřebují kyslíku méně. Ryby náchylné na takové výkyvy, například candáti, začínají umírat, i když zatím ne hromadně. Hladiny rybníků klesly - někde dokonce tak, že správa rybářství uvažuje o letním výlovu, aby ryby zachránila.

"Zapne se to a dělá to takovýhle hříbek, který prohání tu vodu, čeří ji a dostává do ní kyslík. Je to efektivní hlavně na menších objemech, na těch sádkách. Co se týče použití na rybníku, nemá to takovou efektivitu", ukazuje Václav Kalenda, jak v těchto dnech doplňují kyslík ve vodě.

Zároveň upozorňuje, jak z jednoho z našich největších rybníků - Broumaru - přetéká voda do sádek jen slabým proudem. Hladina totiž klesla o desítky centimetrů.

Čtěte také

"Vidíte, že voda sem takřka neprotéká, že většina té truby, která má průměr asi 30 centimetrů je ve vzduchu. A je to jenom tou spodní třetinou, ani ne celou", říká Václav Kalenda.

Právě dorazil Lukáš Kašpar, který bude v broumarské vodě měřit množství kyslíku zhruba z jednoho metru vodního sloupce.

"Ponoříme to, až nám přestanou jít bublinky, vytahneme nádobku - ta má tak 50 mililitrů. Tady doufám, že se mi nebudou klepat ruce. Máme tam od každého 7 kapek, teď to promícháme, vznikne nám taková sraženina... máme to do bíla - to znamená, že tady toho kyslíku je málo, hodně málo, takže nebudeme vůbec krmit."

Výlov rybníka ve Veselíčku

S Václavem Kalendou se vydáváme k jinému rybníku. Situace je tam kritická - hladina klesla o 70 centimetrů, původní okraj břehu je od ní vzdálený až o 40 metrů.

Vody v tomto počasí ubývá zhruba jeden centimetr denně: "Ve chvíli, kdy by byl pokles hladiny ještě o nějakých 10 - 20 centimetrů, tak by se muselo rozhodnout, co s tím. Jestli čekat na nějakou spásu v podobě deště nebo jestli ten rybník slovíme."

Výlov v horkém počasí je pro ryby nebezpečný

Když klesne hladina moc, voda se rychle prohřeje a ryby leknou. V tomto rybníku je jich asi 10 000.

autor: KS
Spustit audio