Celoevropská akce na kontrolu kamionů. I na královéhradecku. Jak dopadla?

9. říjen 2015

Desítky kamionů zkontrolovali v uplynulém týdnu dopravní policisté v Hradci Králové. Zapojili se tak do celoevropské akce, která je zaměřená právě na nákladní auta. Kromě policistů do terénu vyrazili i celníci nebo cizinecká policie. Na jednu kontrolu se s nimi dnes dopoledne vydal reportér Ondřej Vaňura.

Jak taková velká kontrola vypadá v praxi?

Po celý den krouží po hradeckém silničním okruhu policejní hlídky a ty si vždy vytipují nějaké nákladní auto, které pak navedou na kontrolní stanoviště. To je v tuto chvíli před vstupem na Všesportovní stadion v Malšovicích. A tam už se pak o řidiče postarají další policisté.

Čtěte také

Na co všechno se policisté zaměřují?

"Opravdu na všechno. Od technického stavu auta přes doklady řidičů, každý z nich se také musí podrobit dechové zkoušce na alkohol. Potom musí každé nákladní auto najet na mobilní váhu. Na každé zahraniční auto se podrobně dívá i cizinecká policie. U kontrol jsou také úředníci", vysvětluje Ondřej Vaňura.

Na co se při kontrole zaměřují, to vysvětluje Jiří Šafránek z krajského úřadu Královéhradeckého kraje: "Při té naší kontrole se hlavně zaměřujeme na sociálně-právní předpisy, dodržování bezpečnostních přestávek řidičů, kde zajišťujeme aby nebyly překročeny tyto limity a nedocházelo k přetížení řidičů."

Jaké přestupky policisté během týdne odhalili?

Byly jich desítky. Tak velké kontrolní stanoviště jako dnes měli policisté u hradeckého Všesportovního stadionu také v pondělí.

Za jediný den zkontrolovali přes 70 kamionů a odhalili přes 22 problémů, říká Jan Čížkovský z hradecké krajské policie: "Například pět vozidel překročilo povolenou maximální váhu, takže z tohoto místa neodjeli a byla jim zakázána další jízda. Bylo uloženo několik kaucí. V průběhu týdne stojí za zmínku, že jsme udělili kauci ve výši 100 000 korun. A to zahraničnímu řidiči, který měl v systému vozidla při řízení založenou kartu svého kolegy, avšak řídil on a proto mu byla uložena tato kauce."

Na kamiony se policisté podrobněji zaměří i během nastávajícího víkendu.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autor: ova
Spustit audio