Města utratí ročně statisíce za různé opravy. V Miletíně na to zaměstnali několik šikovných chlapů

21. duben 2017

Radnice v Miletíně zabila dvě mouchy jednou ranou - ušetřila peníze a navíc dala práci několika šikovným místním lidem. Na různé práce totiž nenajímá externí firmy, ale ušetřené peníze dá na výplaty vlastních řemeslníků. A funguje to - teď třeba Miletín ve vlastní režii připravuje novou kostymérnu pro místní divadelní spolky.

S nezávislým starostou Miroslavem Noskem stoupáme do schodů nad miletínským divadelním sálem, kde se pilně pracuje. První otázka se přímo nabízí.

Jaké profese zaměstnáváte?
„Máme tady zedníka, tesaře, truhláře a dřevorubce v jedné osobě, pak tady máme elektrikáře, máme tu zámečníka, řidiče traktoru a máme tady opraváře zemědělských strojů. Prostě šikovní chlapi," vysvětluje Miroslav Nosek.

Čtěte také

V malé místnosti pracují Ladislav Rýgr a Petr Jákl. Co se tu teď děje?
„Teď tady děláme pro divadelníky sklad , takovou cvičnou místnost," říká Ladislav Rýgr. Zatímco Petr Jákl jen přikyvuje.

Oba toho obecně moc nenamluví. Podle starosty Miroslava Noska je za nimi vidět spíš ta práce: „Je to tak. Jakoby si ti lidé dělali na svém. Je to jejich město a pak ta práce taky tak vypadá. Je velice slušně odvedená. A nemají také problém zůstat třeba v práci déle, když je to zapotřebí."

Nářadí (ilustrační foto)

Řemeslníci toho už v Miletíně vybudovali spoustu. Pracovní četa se čerstvě postarala o nové šatny ve škole. Už předtím o garáže a sklady ve sportovním areálu. Teď pracují na kostymérně pro divadelníky.

Žádné zásadní informace nedostanete z obou pracantů ani při otázce na to, jak se pod městem pracuje.
„Normální, lepší než jsem byl," uculuje se Petr Jákl.

Radnice tím, že zaměstnává tuto partu ročně ušetří. Přesně spočítané to starosta teď nemá, ale ví, že se to vyplatí. Práce je prý navíc dostatek. Byla by i pro dvojnásobek zaměstnanců. Na ty ale už peníze nejsou.

autor: lcz
Spustit audio