Po Hořicích, Nové Pace nebo Miletínu zakázali herny na svém území i v Lázních Bělohradu

21. duben 2017

Už ani v Lázních Bělohradu si hazardní hráči nepřijdou na své - jedno z posledních měst v regionu, kde se zatím dají herny najít, je ze svého katastru vytěsní. Zastupitelé včera schválili obecně závaznou vyhlášku o zákazu hazardu velmi jednoznačně - z 15 zastupitelů bylo 13 pro, dva se zdrželi.

Argumenty občanů na zastupitelstvu byly takové, jaké jsou slyšet běžně - v hernách prohrávají lidi sociální dávky a nesplácejí kvůli hraní své dluhy. Tomáš Poner, který ještě před několika lety s provozem jedné z heren pomáhal, celou věc vidí trochu jinak, přesto v principu proti vyhlášce nic neměl: „Svět se vyvíjí. Pokud to zakázalo spoustu měst, je to dobře, tak se na tom každý politik samozřejmě rád sklouzne, protože nikdo jej pak nemůže nařknout, že hlasoval pro herny, pro ty špatné věci. Ale všechno se vyvíjí a vše bude za chvíli na internetu. A ti lidé, když si to budou chtít najít, tak si to vždy najdou."

Registry, související s novým loterijním zákonem, prakticky znemožní hrát lidem zadluženým nebo těm na sociálních dávkách a tenhle negativní aspekt heren zmizí, existují ale aspekty další, a ty zůstanou - například možné ohrožení závislostí.

Čtěte také

A i kvůli tomu si lidé podle starosty Pavla Šubra, zvoleného za Starosty a nezávislé, zrušení heren ve městě přáli: „Já jsem dostával třeba dost dopisů a ti lidé mě volali, kdy to tady v Bělohradě zrušíme. Protože ostatní města v okrese Nová Paka a Hořice, ty herny zrušila. Tedy na nás byl takový tlak, že jsme jedni z posledních. Tak jsme jako rada města doporučili ty herny ve městě zrušit i když jsme tady měli poslední dvě a žádné problémy jsme s nimi neměli. Tak zastupitelstvo to dost jednoznačně schválilo. I když na druhou stranu si musíme uvědomit, že přijdeme asi o 2 miliony korun do rozpočtu města."

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení

Kde radnici budou zmíněné dva milióny korun chybět zatím jasné není

Předseda Tělovýchovné jednoty v Lázních Bělohradu a zároveň zastupitel Martin Menčík ze Starostů a nezávislých doufá, že je radnice neubere z podpory sportu. I když to samozřejmě hrozí - ale přesto byl Martin Menčík pro zákaz hazardu: „Tak já doufám, že pokud nebudeme ty peníze mít, tak že se to nedotkne ani tělovýchovy ani sportu. Že se na to peníze pořád najdou v tom městském rozpočtu. Ano, hlasoval jsem pro zrušení heren. Jsem svou profesí učitel a myslím si, že to riziko tam pořád v těch hernách je. Myslím si, že by se to mělo regulovat a město udělalo dobře, že to zrušilo."

Vyhláška nabyde účinnosti na začátku května, provoz posledních terminálů by měl skončit s vypršením povolení ministerstva financí s koncem roku 2018, od té doby by mělo být město bez hazardu úplně.

autor: lcz
Spustit audio