Královéhradecký kraj chce získat 50 milionů na sociální služby. V kraji chybí pečovatelky

4. květen 2017

V domovech pro seniory v Královéhradeckém kraji je nedostatek pečovatelů. Krajský úřad proto usiluje o získání 50 milionů korun na sociální služby. O navýšení dotace jedná s ministerstvem práce a sociálních věcí. V kraji aktuálně chybí zhruba 30 pracovníků v sociálních službách.

Nedostatek peněz na zaplacení pracovníků Královéhradecký kraj aktuálně řeší. V letošním roce chybí zhruba 20 milionů korun. Více říká náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro sociální oblast Vladimír Derner z KDU-ČSL: „Je to způsobeno tím, že došlo k změnám platových zařazení. My aktuálně jednáme s ministerstvem práce a sociálních věcí o navýšení dotace ve výši 50 milionů."

Čtěte také

Nejkritičtější situace je v Domově pro seniory U Biřičky na Novém Hradci Králové, kde je ubytovaných na 350 klientů. Pracovníků tu chybí 17, říká ředitelka Daniela Lusková: „Chybí nám 12 pečovatelek a 5 zdravotních sester. Je to zhruba 12 procent personálu."

O fyzicky i psychicky náročnou práci není zájem hlavně kvůli nízkým tabulkovým platům

„Dejme tomu, že s nějakými příplatky, které k tomu náleží ze zákona, tak je ten nástupní plat pro ty lidi 16 tisíc," říká Daniela Lusková.

Klientka Charity ČR s pečovatelkou

Pečovatelky zkusila ředitelka Daniela Lusková hledat i na Slovensku: „V únoru jsem navštívila region Rimavské Soboty, kde je nezaměstnanost 30 procent. A vedla jsem tam přes 50 pohovorů zájemců o zaměstnání. Bohužel, žádného z těchto uchazečů jsem pro Domov pro seniory U Biřičky nezískala."

Obdobná situace je i v domově důchodců v Albrechticích nad Orlicí. Potvrzuje to ředitel Karel Vacek: „V současnosti nám chybí 2 pracovníci v sociálních službách, ale zítra může být situace zase jiná. Během loňského roku nám ukončilo pracovní poměr 16 lidí a za letošní první 4 měsíce už 10 osob."

Kraj letos od ministerstva dostal na sociální služby 486 milionů korun. Dotaci chce ale ještě navýšit na růst mezd a provoz sociálních zařízení.

autor: Marika Konárková
Spustit audio