U Trotiny se tvoří kilometrové kolony. Dopravní omezení potrvají až do konce listopadu

15. červen 2017

Až se čtyřicetiminutovým zpožděním musí v dopravní špičce počítat řidiči na cestě z Hradce Králové do Náchoda. Dopravu na hlavním tahu do Polska komplikuje od začátku června oprava vozovky u Trotiny, kde se v obou směrech tvoří dlouhé kolony. Někteří řidiči tento úsek objíždí a svojí neukázněností přidělávají starosti lidem v okolních obcích.

Současná oprava hlavního tahu z Hradce Králové do Polska přidělává největší problémy lidem ve Smiřicích. Ti podobnou situaci zažili už loni při opravě silnice v Holohlavech. Hlavně zahraniční řidiči totiž nerespektují ani základní dopravní značky, říká nezávislý starosta Smiřic Luboš Tuzar: „|Nejvíc teď trpí obec Trotina, protože ti mají jedinou přístupovou cestu pro pěší a cyklisty, která je pod zákazem vjezdu a jezdí tam právě tato doprava. Ač by se tam pohybovat neměla. A pak samozřejmě na hlavní ulici průjezd městem."

Čtěte také

Neukáznění řidiči nákladních vozů nejenže zaměstnávají městskou i státní policii, ale také ničí místní komunikace. Ve Smiřicích by byli rádi, kdyby jim kraj přispěl na následné opravy.

„Byli bychom rádi, kdybychom se třeba na něčem dohodli. Aspoň to, co bude bezprostředně zničeno tím zvýšeným nájezdem, tak by se mohlo opravit," vysvětluje Luboš Tuzar.

Smiřice v tom ale nejsou sami

S nárustem dopravy a poničenými silnicemi se potýkají i ve Skaličce a Skalici, kudy se dají dlouhé kolony na silnici první třídy objet.

Ranní kolona na příjezdu do Varšavy

„Ty obecní cesty skutečně dostávají jak se říká na frak. V případě, když budou ty cesty rozbity, tak odhaduji 300 tisíc až půl milionu bude stát oprava," říká nezávislý starosta Skalice Milan Karpíšek, jehož obec hospodaří se zhruba 6 milionovým rozpočtem.

Podle informací policie musí řidiči na hlavním tahu do Polska počítat průměrně s půlhodinovým zpožděním. V dlouhých kolonách zatím k žádné vážné nehodě nedošlo.

„Musíme říct, že v souvislosti s opravou této komunikace zatím nemáme nahlášeny žádné vážnější dopravní nehody," říká za královéhradeckou policii Iva Kormošová.

Dopravní omezení potrvají na silnici I/33 až do konce listopadu.

Spustit audio