V Letních dílnách v Roškopově tvoří ti, kteří jsou sami sebou. Tábor stojí na atmosféře a nadšení

26. červenec 2017

Tvoří s japonským loutkohercem, pronikají do tajů, technologií a postupů filmové tvorby, objevují a zachycují svět, který nemá hranice, nazkoušejí muzikál a scénické tance, hledají polodrahokamy. V Letních dílnách v Roškopově, které pořádá OPEN ART, z. s., se nudí jen málokdo. A většina táborníků se tam ráda vrací, dokud to ještě jde. Když už to nejde (dovrší 18 let), pak se hlásí jako praktikanti.

V Roškopově na Novopacku úspěšně pokračuje jeden měsíc a jeden týden otevřeného prostoru. Táborníci potkávají inspiraci v krajině, v historii, v druhých, i v sobě. Tradice začala v roce 2002.

Letošní červencová výtvarná díla vznikala v roškopovské sokolovně. Poslechněte si!

„V dílnách se nesnažíme účastníky pouze učit řemeslu, ale vedeme je k vnímání svého okolí, prostředí, světa druhých lidí, ke snaze porozumět, respektovat a spolupracovat," přibližuje Kateřina Krejčová, vedoucí roškopovského tábora.

Tábornice ve výtvarné dílně v Roškopově

Všechny dílny se konají na Novopacku, ve východní části Podkrkonoší, které je součástí UNESCO Globálního geoparku Český ráj.

Dílny bývají většinou obsazené už dlouho před prázdninami

„Snažíme se rozvíjet dětské tvůrčí schopnosti, usilujeme o setkání různých pohledů na svět a jejich konfrontaci. To vede nejen k tvorbě, ale i ke spolupráci. Výsledky pak při závěrečných výstupech představujeme veřejnosti. Dílny tak končí vernisážemi, filmovými premiérami, tanečním nebo divadelním představením," dodává Kateřina Krejčová.

Závěrečné vystoupení roškopovské muzikálové dílny

O víkendech nebloumají po nákupních střediscích

„Máme tady úžasný děti, samostatný, vědí, co chtějí, mají fantazii, dají se krásně naladit, motivovat, stačí pár slov, vzít je na procházku do lesa, do kopců a jen naznačit a už se chytají samy. Je vidět, že to nejsou „typické" městské děti, které chodí o víkendech do nákupních středisek. Jsou to děti, které žijiou a já jsem tady šťastná," svěřila se Iva Chauturová z Pardubic, která letos poprvé v Roškopově vedla výtvarnou dílnu.

Podobně zaujatý výraz měla v očích Maruška Knapová, dvanáctiletá tábornice z Nové Paky. „Letos jsem tady jen na příměstském táboře ve výtvarné dílně, ale příští rok určitě chci prožít filmovou dílnu a přespávat ve stanu. Je prima, že tu máme dospělé, kteří nás při tvorbě motivují, radí nám a pomáhají. Můžeme tak tvořit věci, které si doma jen tak nezkusíme," svěřuje se Maruška.

Dělají si legraci z moderního světa, z amerických filmů pro teenagery

U stanového tábora se po natáčení chystali k obědu účastníci filmové dílny. Poslechněte si!

Tábornici Šárku by filmování určitě bavilo i v budoucnu, má ale jiné plány, Elena považuje film za kouzelnou věc, s filmařinou by se ráda ve svém životě dál potkávala. „Mně se třeba líbilo, když jsme exteriéry pořizovali támhle na paloučku. Točili jsme učedníka, který s mistrem trénovali s cvičným mečem," doplnila Elena.

Natáčecí plán mladým filmařům a hercům občas trochu hatilo deštivé počasí, ale nakonec si poradili, protože je filmování opravdu bavilo.

Někteří z letošních táborníků by se rádi podobných dílen účastnili i příští rok, ale věk prý jim to už nedovolí. Z některých ale mohou být skvělí praktikanti s osobní zkušeností a s nadšením, které v nich z Letních dílen v Roškopově na Novopacku dál zůstává.

Profilový obrázek Roškopov 2017
autor: VaW
Spustit audio