Lesníci v Hořicích mají nové středisko. V čem je neobvyklá nízkoenergetická stavba originální?

21. září 2017

Lesníci v Hořicích se přestěhovali do nového střediska. Po 71 letech opouští hořický zámek, který Lesy české republiky prodali městu Hořice. Nová budova je nízkoenergetická a postavená především ze dřeva. Přišla na 25 milionů korun bez daně.

„Je to jednoduchá, nízkoenergetická dřevostavba. Má jednoduchý tvar s využitím dřeva v maximální míře jak v interiéru, tak v konstrukci i v exteriéru," popisuje nový objekt architekt Tomáš Veselý.

Budovu tvoří z převážné části smrkové dřevo a obklad je ze sibořského modřínu, který je podle architekta hodně odolný vůči náročnému počasí.

Čtěte také

„Je to netradiční způsob výstavby tady u nás. V naší republice se ty dřevostavby teprve rozbíhají. V západní Evropě je to více využíváno a tak už i to výběrové řízení bylo problematické, protože hodně stavebních firem z toho mělo strach, dá se říct," přiznává Jiří Dunda, hořický lesní správce.

Stavbu se podařilo zrealizovat za 16 měsíců

„Je to klasická administrativní budova, kde máme kanceláře, máme tady zasedací místnost a samozřejmě technické zázemí, které dnes potřebuje moderní administraticní budova. To znamená servrovnu se všemi náležitostmi, které musí mít, technickou místnost, kde máme výtopnu a topíme plynem," doplňuje Jiří Dunda.

Letokruhy, dřevo a strom (ilustrační foto)

Daniel Szórád, generální ředitel podniku Lesy České republiky, zdůrazňuje, že se podnik snaží co nejvíce stavět právě ze dřeva: „Dřevo je jediná obnovitelná surovina, nemáme žádnou jinou. A proto si jako takové zaslouží výjimečné postavení. A to výjimečné postavení by mělo mít skutečně ve stavebnictví a ve spotřebě."

Lesy České republiky ale nestaví jen budovy. Jejich cílem je podle Ludvíka Říčaře, krajského ředitele v Liberci, naplňovat veřejné zájmy: „Jedním z těch věřejných zájmů je i to, aby lidé mohli chodit do lesů, rekreovat se, sportovat a odpočinout si. A právě pro ně připravujeme na vybraných místech různé další stavby ze dřeva."

Vznikly už desítky lesních altánů, odpočívadel, chodníků a srubů, které lidé využívají.

V letošním roce investují Lesy České republiky do těchto staveb 106 milionů korun.

Spustit audio