19 lidí z kandidátky TOP 09 nesouhlasí se vstupem strany do nové koalice

Nedávné komunální volby v Trutnově znovu vyhrála Občanská demokratická strana vedená starostou Ivanem Adamcem. Při povolebním vyjednávání se občanští demokraté domluvili na koalici i se zástupci TOP 09. Právě tento krok se setkal s velkou kritikou. A to od lidí, kteří za TOP 09 do voleb kandidovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Trutnov od pomníku generála Gablenze na vrchu Šibeník

Pohled na Trutnov od pomníku generála Gablenze na vrchu Šibeník | Foto: Marek Šváb

„To jsme tedy mohli založit Cimrmanovu demokratickou stranu a voliči by už od začátku věděli, že si z nich děláme srandu,“ říká Jan Chaloupský, který za TOP 09 kandidoval jako nezávislý.

Stejně jako dalších 18 lidí z kandidátky nesouhlasí s tím, že se dva zvolení zastupitelé dohodli na koalici se současným vedením města, které přitom před volbami kritizovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Členové kandidátky TOP 09 v Trutnově nesouhlasí se vstupem strany do nové koalice. Hovoří neúspěšní kandidáti i zvolená zastupitelka této strany

„Došlo k tomu, že prostě absolutně absentuje jakýkoliv program, který tam strany dávaly. Prostě se jen dohodli mezi sebou.“ A voličům TOP 09 se to podle Jana Chaloupského nelíbí a svůj názor dávají najevo.

„My, kteří jsme kandidovali a zůstali jsme třeba nezvolení, jsme dostali spoustu dopisů, co to má znamenat. Takže jsme chtěli poukázat na to, že část voličů s tím není spokojená a myslí si něco jiného,“ popisuje.

Právě proto napsala většina členů kandidátky TOP 09 otevřený dopis, ve kterém postup dvou zvolených zastupitelů kritizují. Povolební situace překvapila nejen nestraníky na kandidátce, ale i dlouholeté členy TOP 09. Včetně předsedy místní organizace Roberta Faifra.

„Mrzí mě, co se stalo, protože v kandidátce je spousta mých přátel, kteří do kandidatury šli s nějakou představou. Ta představa byla určitým vyhraněním vůči současnému vedení. Ne že bychom chtěli vedení shodit, nicméně udělat určité změny, aby se nám v Trutnově lépe dýchalo,“ vysvětluje.

Koalici s ODS, Volbou pro město a Sdružením pro Trutnov podepsali za TOP 09 Jiří Řehůřek a Silvie Šidáková. Tu reakce jejich spolukandidátů mrzí, podle ní by ale bylo chybou zůstat v opozici.

„Z pozice eventuální radní v koalici jsem schopna pro město Trutnov udělat rozhodně víc práce než z pozice opoziční zastupitelky,“ tvrdí. A to i proto, že TOP 09 by v opozici jen těžko hledala společné názory s KSČM.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme