21 sálů s nejmodernější technikou. V hradecké nemocnici vznikne jeden z největších operačních traktů u nás

20. duben 2017

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové vznikne jedno z největších chirurgických center v Česku. Na jednom místě má být 21 nejmodernějších operačních sálů. Vedení nemocnice ve středu vypsalo architektonickou soutěž na modernizaci za téměř 2 a půl miliardy korun. Centrum má pacientům sloužit nejpozději v roce 2026.

„Řada chirurgických činností je společná pro některé chirurgické obory dobromady. Je dobře zcentralizovat operační sály," říká ředitel hradecké fakultní nemocnice Vladimír Palička.

Čtěte také

Přemístěním většiny chirurgických oborů do rozšířeného Pavilonu akademika Bedrny podle něj nemocnice ušetří a pacienti dostanou větší komfort: „Velmi potřebujeme centralizovat radiologickou kliniku a radiologickou techniku, která je velmi drahá. A nemůžeme mít magnetickou rezonanci v každé budově. To není možné, musíme ji zcentralizovat tak, abychom nemuseli vozit pacienty mezi budovami. To je jen příklad i z nechirurgických oborů."

Vybavení má být na nejvyšší evropské úrovni

Chybět nebudou sály pro robotickou chirurgii a další věci, říká lékař a vedoucí celého projektu Jan Vojáček: „Dohromady 420 standartních lůžek, bude zde 21 špičkově vybavených operačních sálů, včetně multioborového hybridního operačního sálu."

operace

Letos ke konci roku by měla nemocnice podepsat smlouvu s vítězem architektonické soutěže. S otevřením chirurgického centra současný harmonogram počítá v roce 2026.

Spádovost moderního zařízení bude přes milion lidí, tedy nejen pro Královéhradecký a Pardubický kraj, ale částečně i pro pacienty z kraje Vysočina a Libereckého.

Téměř 2 a půl miliardy korun za vznik chirurgického centra zaplatí ze 70 procent ministerstvo zdravotnictví, zbytek pak přímo fakultní nemocnice.

autor: ova
Spustit audio