Mlékárna Promil Nový Bydžov obnovila výrobu, Jičín skončil

24. září 2010

Mlékárna PML Protein.Mléko.Laktóza z Nového Bydžova na Královéhradecku, která je známá pod názvem Promil, v závěru prosince v omezeném rozsahu obnovila výrobu. Naopak její dceřiná společnost Krkonošské sýrárny v Jičíně mlékárenskou produkci ukončila. O práci v Novém Bydžově a Jičíně přišlo asi 220 lidí. ČTK to řekl důvěryhodný zdroj obeznámený se situací ve firmě. Promil, kterému zemědělci kvůli dluhům loni v září přestali dodávat mléko, poslední tři měsíce prakticky nevyráběl. Z původních asi 240 pracovníků v Novém Bydžově zůstalo kolem 70 lidí. Mlékárna opět vyrábí sušené produkty, například sušená mléka Malcao a Bikava, sladký kasein a máslo.

Z Krkonošských sýráren nadále fungují sýrárenské provozy v Kruhu u Jilemnice a Dřevěnicích na Jičínsku. "Část lidí z jičínské mlékárny se přesunula právě do Kruhu a Dřevěnice," uvedl zdroj. V samotném Jičíně, který vyráběl například jogurty, mléko a tvarohy, o práci přišlo asi 50 lidí.
Nezaměstnanost na Novobydžovsku se v listopadu pohybovala kolem nadprůměrných devíti procent. "Čekáme, že z Promilu k nám přijde přes 100 lidí. Nalezení práce pro ně nebude jednoduché, ale použijeme k tomu všech nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti," řekl ČTK ředitel hradeckého úřadu práce David Kafka. Ke konci listopadu bylo v celém okresu Hradec Králové bez práce 5472 lidí a míra nezaměstnanosti činila 5,9 procenta.

Logo
Spustit audio