Kostel v Neratově na Rychnovsku letos získá novou střechu

24. září 2010

Na kostele v Neratově na Rychnovsku, který vyhořel na konci druhé světové války, kdy jej údajně zasáhl ruský dělostřelecký granát, se do letošního října objeví střecha. Kostel byl bez střechy od roku 1957, kdy se zřítila jeho klenba, řekl ČTK Josef Suchár ze Sdružení Neratov, které památku od roku 1990 opravuje. "Dvacátého srpna se v kostele uskuteční poutní slavnost a pod novou střechou by se měla již konat mše," řekl Suchár.

Podle něj bude nutné v září a říjnu provést na střeše dokončovací práce a také do torza kostela umístit okna. Opravy poutního kostela budou podle Suchára pokračovat i v dalších letech. Zastřešení kostela bude stát přibližně 20 milionů korun. "Přispělo ministerstvo kultury, krajanské spolky, peníze se podařilo získat i z fondů Evropské unie a od dalších institucí," řekl Suchár.
Sdružení původně usilovalo, aby kostel získal skleněnou střechu, po letech jednání ale bude prosklená pouze část střechy. "Prosklená budou pouze část nad oltářem, zbytek bude zakrytý střešní krytinou, z kostela bude vidět podbití z hoblovaných prken," řekl Suchár.
Střecha kostela Panny Marie Nanebevzaté v Neratově zabrání chátrání opravených nosných zdí kostela a zlepší možnosti jeho využívání. V kostele, kterému za komunistického režimu dvakrát hrozila demolice, jsou umístěné lavice a podium, na kterém se konají bohoslužby a kulturní akce.

Spustit audio