V Královéhradeckém kraji vznikl první český kamenický klastr

23. září 2010

V Královéhradeckém kraji vznikl první český kamenický klastr, který sdružuje 26 subjektů působících v oboru těžby a zpracování kamene. Prostřednictvím oborového sdružení chtějí jeho členové dosáhnout na větší zakázky například v oblasti rekonstrukcí historických staveb, budování dopravní infrastruktury nebo uměleckého zpracování kamene. ČTK to řekl manažer klastru František Žoček ze společnosti Kamenolom Javorka.

Oborové sdružení Czech Stone Cluster vzniklo jako družstvo. "Naše projekty budou směřovat hlavně do oblasti inovací, budeme rozvíjet nové metody těžby pískovce, jeho čištění a zpracování," uvedl Žoček. Klastr chce také spolupracovat s památkovými ústavy, kontakty již navázal s podobnými sdruženími v Itálii a Francii.
Členy klastru jsou například kamenické dílny, kamenolomy, výrobce stavební chemie a firma zabývající se servisem těžební techniky. Působí v něm i město Lázně Bělohrad a Střední průmyslová škola kamenická a sochařská z Hořic na Jičínsku.
"Většina členů klastru se podílí na těžbě a zpracování unikátních pískovců - Bělohradského, Zámělského a Mšenského. Tento materiál se nikde jinde na území Evropské unie nenachází a v zahraničí je o něj velký zájem, hlavně kvůli netypickému zabarvení," uvedla ředitelka kanceláře CzechInvestu pro hradecký kraj Kateřina Pašková.
Kamenický klastr není prvním v Královéhradeckém kraji. Od loňského listopadu funguje východočeské uskupení Omnipack, které sdružuje přes dvě desítky firem z oboru výroby obalů. V Jaroměři působí sdružení více než dvou desítek firem z oboru výroby a zpracování plastů Plasticor.
Obdobná sdružení firem úspěšně fungují také ve světě, nejznámějším je Silicon Valley v USA, v Evropě automobilový klastr v Göteborgu. Dále existují textilní a nábytkářské klastry v severní Itálii nebo automobilový klastr AC Styria v Horních Rakousích.

Spustit audio