Soud potrestal čtveřici bývalých manažeřů náchodské Rubeny

23. září 2010

Krajský soud v Hradci Králové uložil tresty od čtyř let do 6,5 roku vězení čtyřem bývalým manažerům náchodské gumárenské společnosti Rubena Náchod, kteří v devadesátých letech firmě způsobili stamilionové škody. Nejvyšší trest, 6,5 roku vězení, dostal někdejší generální ředitel společnosti Milan Šnajdr z Velkého Poříčí, ostatní dostali nižší tresty.

Soud čtveřici mužů potrestal za zneužití informací v obchodním styku, podle soudu sérií machinací odčerpávali z Rubeny peníze ve svůj prospěch přes personálně propojené firmy. Podle verdiktu soudu se jim podařilo z firmy vyvést téměř 250 milionů korun. Pokoušeli se také získat dalších téměř 400 milionů korun, v čemž jim zabránilo nové představenstvo, řekl předseda soudního senátu Miroslav Mjartan.
V případu figurují také firmy bývalého automobilového závodníka Martina Koloce, který se podle policistů skrývá v Dubaji. Kolocovy společnosti měly s Rubenou uzavřené smlouvy na různou činnost za více než 120 milionů korun, podle Mjartana však žádnou činnost neprováděly.
Krajský soud uložil čtveřici bývalých manažerů povinnost zaplatit poškozené společnosti přes 126 milionů korun, rozsudek však dosud není pravomocný, obhájci obžalovaných i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na podání odvolání. Nikdo z obžalovaných se vynesení rozsudku nezúčastnil.

Spustit audio