300 dobrovolníků a pracovníků národního parku uklízelo Krkonoše. Sesbírali asi 4 tuny odpadu

16. říjen 2017

Krkonoše zažily velký úklid. Do akce Správy krkonošského národního parku se zapojilo téměř 300 lidí, včetně strážců. Lidé sbírali odpadky podél frekventovaných turistických tras, kolem odpočívadel nebo vyhlídek. Přestože do Krkonoš jezdí stále více lidí, odpadků podle strážců ubývá. I tak se dobrovolníkům podařilo naplnit stovky pytlů, které nyní pracovníci parku odvezou do sběrny. Akce se zúčastnila také naše reportérka Kateřina Kohoutová.

Víkendová akce Čisté Krkonoše, při které vyrazily více než tři stovky dobrovolníků a pracovníků Správy KRNAP po krkonošských turistických cestách a po loukách s cílem vysbírat pohozené odpadky a zlikvidovat černé skládky, byla více než úspěšná. Celkem se podařilo sesbírat přibližně 4 tuny odpadu.

Dobrovolníci vyráželi od územních pracovišť (Harrachov, Rezek, Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Horní Maršov, Černý Důl) na trasy, které strážci vytipovali jako vhodné pro sběr odpadků. Ze středisek vyrazili sběrači do všech koutů hor. Během dne se tak na rozcestích začaly objevovat pytle plné odpadků, které později strážci sváželi.

Čtěte také

Jako obvykle mezi odpadky vedly různé obaly od potravin a papírové kapesníčky. Sběrače však překvapilo množství dětských plínek.

„Každoročně jsme pořádali sběr odpadků před letní sezónou pro školy a na podzim speciální víkend, kdy přijeli pomoci skauti," říká ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

odpad, odpadky

„Od letošního roku obě akce připravujeme nejenom pro vybrané skupiny dobrovolníků, ale pro širokou veřejnost. Do akce se také zapojili všichni zaměstnanci Správy KRNAP. Vítaná byla pomoc našeho významného partnera - společnosti Škoda Auto. Všem patří velký dík," dodal Hřebačka.

Akce Čisté Krkonoše opět poukázala na jeden ze zlozvyků člověka jako hosta v přírodě: zatímco přinést si občerstvení do hor není problém, odnést odlehčené prázdné obaly s sebou někteří návštěvníci za samozřejmost nepovažují. V přírodě se odpadky rozkládají jen velmi pomalu.

V horách proto více než kde jinde platí, že co si s sebou do přírody přineseme, musíme také zase odnést.

autoři: Radek Drahný , Kateřina Kohoutová
Spustit audio