Domovem v Žirči prošlo přes tisíc lidí s roztroušenou sklerózou

23. září 2010

Za pět let provozu Domova svatého Josefa v Žirči na Trutnovsku nabídlo zařízení přechodné ubytování více než tisícovce lidí, kteří trpí roztroušenou sklerózou. Domov v areálu bývalého jezuitského kláštera, který nabízí celkem 42 lůžek, je jediným tuzemským specializovaným zařízením pro pacienty s touto nemocí, řekl ČTK vedoucí domova Václav Osladil.

"V současnosti nabízíme 14 lůžek pro trvalé pobyty pacientů a 28 míst pro přechodné ubytování," řekl Osladil. Zájem lidí o ubytování překračuje kapacity domova, někteří žadatelé musejí čekat na uvolnění lůžka v domově až rok. O trvalé umístění v domově má nyní zájem přibližně šest desítek pacientů z celé republiky.
Domov svatého Josefa postupně opravuje objekty někdejšího kláštera a investuje do zlepšení vybavení, letos domov například zaplatil dva miliony korun za zvedací a transportní systém pro pacienty, v opravách bude pokračovat. "Chceme postupovat v opravách okolních objektů. Například rekonstruujeme zahradní domek, ve kterém má vzniknout chráněné bydlení a ubytování pro stážisty, které nám zatím chybí," řekl Osladil. Domov do oprav zahradního domku investoval dva miliony korun.
Domov svatého Josefa funguje v Žirči od roku 2001, kdy jej zřídila Diecézní charita Hradec Králové jako středisko Hospice Anežky České z Červeného Kostelce na Náchodsku. Středisko pro nemocné roztroušenou mozkomíšní sklerózou poskytuje klientům kromě stravy a ubytování také speciální zdravotní péči, například rehabilitaci a ergoterapii. Cílem těchto aktivit má být pomoc při návratu pacienta do rodinného prostředí. Středisko nabízí také poradenství rodinám pacientů a půjčovnu speciálních pomůcek.
Roztroušená skleróza patří k vážným neurologickým onemocněním. Lidé, kterým při onemocnění hrozí až paralýza či ztráta paměti, zůstávají často odkázáni na pomoc druhých, jejich zdravotní stav se postupně zhoršuje. Podle některých odhadů trpí v Česku touto nemocí zhruba 10.000 obyvatel.

Spustit audio