Stát chce převzít obecní zámek ve Starých Hradech

23. září 2010

Národní památkový ústav chce převzít obecní zámek ve Starých Hradech na Jičínsku. Reaguje tak na zhruba půl roku trvající diskuse v obci o tom, jak zajistit další provoz a údržbu památky, na kterou radnice nemá peníze. Získání zámku do majetku státu podporuje i ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL). Uvedl to internetový zpravodajský server jicinsky.net. Obec uvažovala i o prodeji zámku, ale nakonec z toho pro odpor části místních lidí sešlo. O vrácení památky také nedávno začali usilovat potomci šlechtického rodu Schliků, jemuž zámecký areál před 100 lety patřil.

"Jsou tu desítky obcí, které by chtěly státu přenechat své historické objekty, z důvodu nedostatku financí jim bohužel nemůžeme vyhovět. V tomto případě bychom ale udělali výjimku," řekl Jehlička. Dodal, že ministerstvo považuje Staré Hrady za významné historické a kulturní dědictví.
Zámek je stát ochoten převzít za symbolickou cenu. Obci nabízí, že se o objekt postará tak, aby se nevhodným využitím neznehodnotil. "Jsme schopni přinést další hodnoty vybudováním nových expozic a zajistit jeho propagaci," prohlásil ministr.
Obec zatím o dalším osudu zámku nerozhodla. Podle starohradského starosty Josefa Miclíka o všem bude muset rozhodnout zastupitelstvo.
Potomci Schliků svůj nárok na památku opírají o údajnou chybu při řešení dědictví rodu Schliků na Jičínsku ve 20. letech minulého století. Ze stejného důvodu Schlikové chtějí zpět získat i zámek v nedalekém Kopidlně.
První zmínka o tvrzi na místě zámku ve Starých Hradech je z druhé poloviny 14. století. V letech 1571 až 1573 byla tvrz přebudována na renesanční zámek. V 60. letech minulého století hrozila zámku demolice, v roce 1970 ho však místní lidé a dobrovolníci opravili. V zámku nyní sídlí literární archiv Památníku národního písemnictví.

Spustit audio