Colloredo-Mansfeldové musí vrátit státu zámek v Opočně

23. září 2010

Opočenský zámek ve východních Čechách, který v restituci získala hraběnka Kristina Colloredo-Mansfeldová, musí šlechta vrátit státu. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové. Soudy hraběnce zámek odebraly. Jeho předání se má uskutečnit dnes. Právník hraběnky již dříve připustil, že se obrátí na evropské soudy. "Krajský soud 11. září 2006 potvrdil rozsudek okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou. Tím bylo určeno, že opočenský zámek je vlastnictvím České republiky," uvedl mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Michal Strnad.

Zámek bude fyzicky předán v úterý. "Bude sepsán předávací protokol k objektu Opočno, který bude zpět převzat do majetku státu," uvedla ředitelka Národního památkového ústavu v Pardubicích Iva Lánská.
Zámek Colloredo-Mansfeldům zkonfiskovali v roce 1942 Němci, po roce 1945 připadl dekrety prezidenta Beneše do majetku státu. Mansfeldové se po válce o majetek začali soudit, v roce 1948 po nástupu komunistického režimu emigrovali do Rakouska. Renesanční zámek v Opočně je dnes jednou z nejnavštěvovanějších památek v Královéhradeckém kraji, nabízí například unikátní obrazárnu a sbírku zbraní.
Dědicové Colloredo-Mansfeldů usilují o rodový majetek již více než deset let. Kromě zámku a okolních pozemků se soudí o cenný kočár, sbírku obrazů a několik tisíc předmětů z mobiliáře zámku. Památkový ústav jejich hodnotu odhaduje na více miliardu korun.

Spustit audio