Den krajů otevře v neděli lidem muzea či galerie zdarma

23. září 2010

Galerie výtvarného umění v Náchodě či Galerie moderního umění v Hradci Králové, expozice muzeí v Trutnově, v Rychnově nad Kněžnou, Jičíně či v Náchodě, královéhradecká Studijní a vědecká knihovna nebo programy hvězdáren v Úpici a v Hradci Králové: to je výčet jen některých krajských institucí, které budou moci lidé v neděli 28. října navštívit zdarma v Královéhradeckém kraji. Vznik české státnosti oslaví v neděli 28. října Dnem krajů společně všechny české kraje.

"Krajské samosprávy se v české demokracii stávají svébytnou politickou entitou zastupující zájmy regionů. Za dobu trvání krajů se ukázalo, že při řešení regionálních otázek by měli rozhodovat lidé, kteří jsou problémům svých krajů nejblíž. Také na to by měl Den krajů upozornit," řekl královéhradecký hejtman Pavel Bradík, který 28. října také předá v Hradci Králové prapor hejtmana krajskému Hasičskému záchrannému sboru.
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové v neděli od 9 do 12 hodin speciálně umožní bezplatnou registraci nových čtenářů. Návštěvníci se také budou moci seznámit s vizuální prezentací podoby její nové budovy.
Náchodská galerie moderního umění připravila například pro návštěvníky Dne krajů hru pro jednotlivé návštěvníky i pro skupiny a rodiny s dětmi. V expozici ruského malířství 19. století návštěvníci projdou sedm stanovišť se zajímavými úkoly, které se vztahují k některým obrazům. Výsledky jednotlivých úkolů si každý hledač pokladu může zapsat do pracovního listu a za správné odpovědi a řešení získá odměnu.
V královéhradeckém planetáriu si budou moci od 14 do 19 hodin návštěvníci zdarma pozorovat Slunce a Měsíc.
Celkově směřuje v Královéhradeckém kraji ročně do oblasti kultury a památkové péče zhruba 125 milionů korun.

Přehled kulturních institucí přístupných v Den krajů zdarma:
Studijní a vědecká knihovna v HK -otevřeno od 9 do 12 hod. - speciální nabídka - registrace nových čtenářů zdarma - tj. bez poplatku., vizuální prezentace nové budovy knihovny
Hvězdárna a planetárium v HK -otevřeno od 14 do 19 hod - se specializovanými programy
Hvězdárna v Úpici - otevřeno od 10 do 15 hod - s programem a pozorováním slunce
Galerie moderního umění v HK - poslední den výstavy Vizuální umění středního Slovenska, dále výstava Grafika symbolistů, plus stálá expozice
Muzeum Podkrkonoší v Trutnově - stálé expozice, plus výstava obrazů Roberta Fűrbachera
Galerie výtvarného umění v Náchodě
Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou

Spustit audio