40 milionů korun bude stát oprava hradeckého Adalbertina

28. září 2015

Královéhradecký magistrát chystá celkovou opravu společenského domu Adalbertinum. Historická budova z konce 19. století je v neutěšeném stavu. Největší problém je střecha, opadávající omítka, nebo staré rozvody v budově. Samotná oprava by měla být udělána po etapách a první odhady ceny se pohybují kolem 40 milionů korun.

"Podívejte se tady nahoru, opadává římsa fasády, to je samozřejmě způsobeno vadným oplechováním a vůbec špatným stavem celé střechy, která sice již v minulosti rekonstruována byla, ale ne příliš citlivě", říká Miroslav Franc - jednatel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která má budovu od města pronajatou.

Naposledy se Adalbertinum důkladněji opravovalo před zhruba třiceti lety: "Původně tady byla krásná břidlicová střecha, tak doufám, že k tomuto, nebo podobnému materiálu je při opravě stavaři vrátí".

Čtěte také

Adalbertinum je přitom historicky cenná budova - připománá vedoucí památkového odboru královéhradeckého magistrátu Jan Falta: "Budova Adalbertina byla postavena roku 1897 v novobarokním stylu a patří k prvním velkým stavbám postavených v Hradci Králové po zrušení pevnosti".

Střechou dnes zatéká a fasádu ničí i přemnožení holubi

Budova potřebuje nová okna, rekonstrukci odpadů a elektrických rozvodů.

Magistrát teď připravuje zadávací řízení na projekt rekonstrukce, říká náměstek primátora pro investice Jindřich Vedlich z TOP 09: "Co se týče termínu, težko můžeme říci. Podle financí, které budou nabíhat etapovitě. Celková cena rekonstrukce je předběžně nyní odhadována na 40 milionů korun. Ale samozřejmě se může upřesnit ve vyšších stupních projektové dokumentace".

Královéhradecký magistrát chystá celkovou opravu společenského domu Adalbertinum. Historická budova z konce 19. století je v neutěšeném stavu

Magistrát věří, že se na rekonstrukci podaří získat evropské dotace.

Kromě celkové rekonstrukce se podle Miroslava France počítá i s částečnou modernizací budovy: "Potřebujeme klimatizaci, ve velkém i malém sále zlepšit akustické poměry".

Rekonstrukce Adalbertina bude probíhat po etapách a stavbaři by měli začít pracovat nejdřív na střeše budovy.

Spustit audio