50 horských záchranářů a 25 lavinových psů právě trénuje v Krkonoších. Podmínky mají ideální

18. leden 2017

Padesát horských záchranářů nejen z Česka cvičí lavinové psy v Krkonoších. Kromě českých záchranářů jsou to Slováci, Rakušané, Italové a poprvé v historii dorazili Albánci. Členové horské služby si tu předávají zkušenosti s výcvikem lavinových psů a kromě toho se i zdokonalují v cizích jazycích.

Jsme v tuto chvíli nedaleko Richtrových bud v Krkonoších. A skupina záchranářů vyrazila do terénu společně s figurantem, kterého právě do jedné z hromad sněhu zahrabávají.

Stojíme na místě vzniklé lavinové události, kde údajně zůstali pod sněhem dva lidé. Místo je označeno zprava u zleva červenými praporky. Do terénu teď vyráží hledat tříletý Alf. Jeho psovod Petr Pospíšil, záchranář ze Šumavy, jej neustále povzbuzuje.

Čtěte také

Po neuvěřitelných 15 sekundách Alf nachází figuranta
„Pes pracuje jak se říká s vysokým nosem. Hledá prvotní pach člověka. A pak samozřejmě jde po tom pachu až k jeho epicentru. Pokud jsou nějaké jak říkáme zbytkové pachy na povrchu, pejsek si hrábne do sněhu a zjistí, že ten pach nevychází z toho sněhu a pracuje dál. Hledá další pach, který by našel," vysvětluje práci lavinového psa Petr Pospíšil.

Pomocí skútru jsme se z Richtrových bud přesunuli na hřebeny Krkonoš nedaleko Výrovky
Tady probíhá další část cvičení záchranářů.

50 horských záchranářů a 25 lavinových psů právě trénují v Krkonoších

„Tady je připravené pracoviště už pro zkušené pejsky. Jsou tady záhraby, kde jsou zahrabáni figuranti. Jsou poměrně hluboko. Jsou asi dva metry pod sněhem," říká lavinový specialista Pavel Cingr z Horské služby Krkonoše.

Jsou mrazivé teploty a fouká silný vítr. Je to ideální počasí pro cvičení lavinových psů?
„My si počasí nemůžeme vybírat. Když zachraňujeme tak si také počasí nevybíráme. Takže cvičíme tak, jak to vyjde. A to počasí ještě dnes není tak hrozné. Mrzne a tady nahoře fouká, ale zatím to ještě jde," říká Pavel Cingr.

Kromě českých záchranářů se cvičení účastní také kolegové ze Slovenska, Rakouska a dokonce i z Albánie
Proč je důležitá ta mezinárodní účast?

„Lidé si předávají zkušenosti. Mají za úkol úplně stejnou věc, prostě najít člověka v lavině. A každý má nějaké zkušenosti. Tak si je tady předávají. A stejně tak zase nás oni zvou na jejich kurzy kam jezdí naši psovodi," dodává Pavel Cingr.

Mezinárodní cvičení horských záchranářů skončí tento pátek.

50 horských záchranářů a 25 lavinových psů právě trénuje v Krkonoších
Spustit audio