Skauti se pokusí v Josefově o světový rekord

22. září 2010

Více jak 1 500 skautů z České republiky, Polska, Slovenska a dalších zemí stráví od 29. dubna do 3. května několik dní v bastionové pevnosti v Josefově na celorepublikovém skautském setkání OBROK 09. Podobná setkání se konají jednou za dva roky a účastní se jej skauti starší 15 let. "Skauti chtějí jít s dobou a tak program zahrnuje práci s počítači, atraktivní večerní programy, besedování nebo v poslední době velice oblíbený geocaching. Zvláštní část programu také představují aktivity na vysokých lanech," říká tiskový mluvčí akce Martin Štěrba. Speciálním programem setkání bude pokus o vytvoření světového rekordu v netradičním tanci Algorithm March. Skauti se tak pokusí překonat dosavadní filipínský rekord, kdy tento tanec tančilo 967 lidí. Pokus o rekord se bude konat v pátek 1. května od 11:00 v areálu pevnosti v Josefově.

"Na OBROK jedu, protože chci strávit čas se svými kamarády a užít si suprový program, nejvíc se těším na geocaching," uvedl 16letý Ondra z Plzně. "A právě přátelství, které mladí lidé během několika dnů v Josefově naváží je to, co jim zůstává na celý život," doplnil Štěrba.
Skauti budou mít základnu v pevnosti v Josefově, zároveň budou podnikat i výlety do okolí. Mimo jiné je také čeká služba veřejnosti - skauti pomohou vyčistit les v okolí Trutnova nebo budou pomáhat ve speciální základní škole v Jaroměři. Nebudou chybět workshopy na různá témata. "V letošním roce se nám podařilo získat spoustu odborníků, kteří s námi budou besedovat např. o problematice rozvojových zemí, světové ekonomické krizi nebo prevenci pro AIDS a HIV," doplňuje Jana Bartošová za programovou sekci akce. Roveři a rangers, jak se starší skauti nazývají, budou také budovat vzájemné kontakty v rámci programů o regionálním skautingu. Svůj program během workshopů budou mít také senátor Jaromír Štětina, který bude diskutovat o české politické scéně a europoslanec Oldřich Vlasák, jenž povede program o provázanosti skautingu a evropském parlamentu.
"Díky spolupráci s Českým předsednictvím v Radě EU jsme v rámci kampaně Evropa mladýma očima získali prostředky na to, aby se tato akce stala akcí mezinárodní a dala účastníkům možnost na vlastní kůži zažít pocit mezinárodního rozměru skautingu a posílit tak vědomí evropské sounáležitosti," uzavírá Štěrba.
OBROK 09 - celostátní setkání roverů a rangers se bude konat od 29. 4. do 3. 5. v bastionové pevnosti Josefov. Záštitu nad akcí přijal ministr školství Ondřej Liška a hejtman Královehradeckého kraje Lubomír Franc.

Spustit audio