Výstavy betlémů v Královéhradeckém kraji

7. prosinec 2009

Několik výstav betlémů budou mít před vánočními svátky možnost navštívit lidé v Královéhradeckém kraji. Kromě expozic Třebechovického muzea betlémů na Hradecku, které jsou přístupné celý rok, budou k vidění i mimořádné výstavy betlémů v několika městech. Například Regionální muzeum a galerie v Jičíně připravilo výstavu vánočních pohlednic a betlémů výtvarníka Jiřího Škopka. Expozice je ve výstavní chodbě muzea přístupná do 30. ledna. Další betlémy vyrobené nejrůznějšími technikami z různých materiálů mají do 10. ledna možnost obdivovat návštěvníci jičínské zámecké galerie. Více než sedm desítek betlémů je do 7. prosince vystaveno na výstavě v budově radnice na Krakonošově náměstí v Trutnově. Dana Voňková vás pozve do Třebechovic pod Orebem.

Městské muzeum v Nové Pace na Jičínsku otevřelo v Suchardově domě výstavu betlémů z Novopacka, která je k vidění až do 20. prosince. Obdivovat krásu vyřezávaných figurek budou moci také například návštěvníci Hostinného na Trutnovsku, kde bude výstava betlémů otevřená od 11. do 17. prosince v historické expozici města.
Nejznámějším betlémem v Královéhradeckém kraji je Proboštův mechanický betlém v Třebechovicích pod Orebem na Hradecku. Tamní muzeum otevřelo nedávno expozici nazvanou Proměny Proboštova betlému, která kromě unikátního betlému ukazuje dosud nevystavené dokumenty, připraveno je také nové nasvícení více než sto let starého díla. V třebechovickém muzeu je možné navštívit také výstavu nazvanou Kouzlo mechanických betlémů.

autor: DV
Spustit audio