Vyjímečná stavba trutnovského společenského a kulturního centra

6. květen 2010

V České republice rostou v posledních letech spíše obchodní centra, než nová divadla. Minulý týden dokončená stavba trutnovského společenského a kulturního centra je tedy i v tomto směru výjimečná. Město ji vybudovalo nejen s podílem evropských peněz, ale také za pomoci občanské sbírky. Ponese jméno trutnovského básníka Uffo Horna a svým architektonickým řešením i variabilitou interiéru nemá u nás obdoby. Se zástupkyní trutnovské radnice Veronikou Svobodovou a s ředitelem Liborem Kasíkem se do nového "divadla", které bude slavnostně otevřeno letos v září, vydala redaktorka Eliška Pilařová.

V květnu proběhne kompletní zaškolení obsluhy celého objektu a v červnu a červenci by měla probíhat, na základě výsledku výběrového řízení, montáž interiérových prvků.
Slavnostní otevření nového moderního objektu je naplánováno na 24. září 2010.
V roce 1817 se v Trutnově narodil Uffo Horn, syn vysloužilého důstojníka polského původu; jeho matka byla Češka z jihočeské Blatné. Chlapec byl vychován německy a také jeho rodina se přizpůsobila německému prostředí v tehdejším Trutnově. Přesto měl mnoho přátel mezi českými studenty, mladými novináři a básníky. V jeho díle jsou časté motivy z české historie a z českého venkova, hlavně z Podkrkonoší. - např. tragédie Král Otakar (Kőnig Otakar) a dva svazky novel České vesnice (Bőmische Dőrfer). Uffo Horn zemřel ve svém rodném Trutnově v roce 1860.

Spustit audio