Iniciátoři pomníku uvítali dopadení muže, který měl kříž poškodit

25. září 2010

Lidé, kteří se podíleli na vybudování Smírčího kříže na Bukové hoře u Teplic nad Metují na Náchodsku, uvítali, že se policii podařilo zatknout osmašedesátiletého muže z Prahy, který údajně dvakrát pomník zhanobil hákovými kříži a nacistickými nápisy. V květnu letošního roku měl u kříže navíc nastražit výbušný systém, který však neexplodoval. Petr Kulíšek ze sdružení Inex, které bylo jedním z iniciátorů stavby, ČTK řekl, že opravy pomníku po útocích stály desítky tisíc korun.

"Nátěry a nápisy se z kříže očistily, na místa, která muž při útoku loni v listopadu poničil palicí, se nalepil umělý pískovec. Některé škody jsou ale nenapravitelné, stopy poškození jsou stále patrné," uvedl Kulíšek. Občanské iniciativy doufají, že nyní již bude kolem Smírčího kříže klid. "Ty útoky byly trapné, navíc to vrhalo špatné světlo na celý region, protože si mnoho lidí myslelo, že je to někdo z místních lidí, což se naštěstí nepotvrdilo," řekl Kulíšek.
Autor kříže, sochař Petr Honzátko, ČTK řekl, že jej zadržení pachatele útoků překvapilo. "Je to zázrak, že se to podařilo, já jsem už ani nečekal, že se pachatele podaří dopadnout," řekl Honzátko. Považuje za možné, že muž měl při poškozování pomníku komplice. "Přijde mi neuvěřitelné, že by osmašedesátiletý muž sám dokázal barvou natřít celý, několik metrů vysoký, pomník, ale pravdu se dozvíme zřejmě až po skončení policejního vyšetřování," řekl Honzátko.
Zatčení podezřelého muže uvítala i teplická radnice. V druhé polovině srpna totiž ve tři hodiny v noci explodoval u pomníčku operního pěvce Josefa Aloise Tichatschka naproti nákupnímu středisku v Teplicích nad Metují neznámý předmět. Při výbuchu nebyl nikdo zraněn, ani nevznikly žádné hmotné škody. "Samozřejmě se nám ulevilo, doufáme, že zadržený muž je skutečným pachatelem těch útoků na Smírčí kříž na Bukové hoře i na pomník v Teplicích a že všechny tyto útoky již skončí," řekl ČTK starosta Teplic nad Metují na Náchodsku Milan Brandejs.
Pomník na Bukové hoře, který byl odhalen loni v září, připomíná povraždění 23 místních Němců při jejich divokém odsunu po druhé světové válce. Pískovcový kříž se stal terčem útoku poprvé loni v listopadu, kdy jej útočník otloukl palicí a napsal na něj nápis "Hitler hurá!" a namaloval dva hákové kříže.
Při druhém útoku letos v květnu útočník natřel několik metrů vysoký pomník černou barvou a zhanobil jej hákovými kříži a nápisem "Smrt Němcům". K pomníku navíc položil funkční výbušný systém, který měl explodoval čtvrt hodiny poté, co k němu dorazili policejní pyrotechnici.
Iniciátory výstavby pomníku, který od počátku vzbuzoval protichůdné reakce veřejnosti, byla teplická radnice a nezisková sdružení Tuž se, Broumovsko a Inex.

Logo
Spustit audio