Africké safari v Zoo Dvůr Králové se stalo novou kulturní památkou

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové uspěla s netradiční žádostí zařazení afrického safari na seznam kulturních památek. Podle Ministerstva kultury je safari jedinečné ve střední a východní Evropě a podmínky pro prohlášení za kulturní památku splňuje.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Africké safari v ZOO Dvůr Králové se stalo kulturní památkou

Africké safari v ZOO Dvůr Králové se stalo kulturní památkou | Foto: Zoo Dvůr Králové

„Je to první kulturní památka tohoto typu vůbec v České republice,“ řekl ředitel národního památkového ústavu v Jaroměři-Josefově Jiří Balský.

Žádost ze zoologické zahrady považovali jednu dobu památkáři za aprílový žert. Zjistili však, že africké safari splňuje všechny podmínky pro uvedení na seznam.

„Rozhodnutím o prohlášení věci za kulturní památku došlo zejména k morálnímu ocenění dlouholeté koncepční práce Josefa Vágnera a jeho následovníků. Jeho návrh zohlednil přednosti, které nabízelo dané území, využil rozmanitost terénu a začlenil jednotlivé objekty a komunikace v krajině tak, aby byla co nejméně zatížena a zároveň obohatila návštěvníka o zážitek z pozorování volně se pohybujících zvířat,“ řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Prohlášení za kulturní památku udělalo velkou radost také Lence Vágnerové, dceři zakladatele safari. „Jsem šťastná. Je to prostě pro mě strašně silný zážitek a jsem naměkko. Táta si to samozřejmě zaslouží a já půjdu hned tady odsaď na hřbitov mu to říct,“ řekla Vágnerová.

Zapsání na seznam kulturních památek má však svá pro i proti. Zoo má teď větší šanci na získání nejrůznějších dotací. Pro každou významnější změnu však bude potřebovat souhlas památkářů.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme