Archeologové hlásí na Velkém náměstí v Hradci Králové další objevy z období vzniku města

20. červenec 2017

Archeologové našli na Velkém náměstí v historickém centru Hradce Králové pozůstatky obydlí, které tam stály ve 13. století ještě před samotným vznikem náměstí. V souvislosti s opravami vodovodů a kanalizace už dříve objevili lidské kosterní pozůstatky v okolí kostela sv. Ducha. Archeologické práce momentálně pokračují v místech, kde se žádný výzkum ještě nikdy nekonal.

Po práci bagrů se do výkopu přesunul tým archeologů, který ho právě začišťuje.

„Začišťujeme průkop, který je široký zhruba metr a půl. Máme motyčky, špachtle," říká hlavní archeolog Radek Bláha.

Pracuje se asi jeden metr pod současnou dlažbou. A výkop odkryl několik vrstev povrchu.

Čtěte také

„Zachycují, jak to vlastně tenkrát bylo prováděno, někdy kolem roku 1225, kdy vzniklo město. Dochovaly se nám tady pozůstatky starších nálezů. Především se jedná o části suterénních prostor domů a hospodářských stavení z období pravěku a ranného středověku," vysvětluje Radek Bláha.

Archeologický výzkum na Velkém náměstí v Hradci Králové hlásí další objevy z období vzniku města

Sonda prochází náměstím v místech, kde ještě žádný archeologický výzkum nebyl

„Ano, je tomu skutečně tak. Jsme v místech, kam se zatím žádný archeolog nepodíval. Jsme první. A ty výsledky průzkumu jsou velice důležité. Protože my je můžeme propojit s tím, co už víme z ostatních částí Hradce Králové. A dá nám to tak obraz, co se tady dělo především právě v době vzniku města," říká Radek Bláha.

Co archeologové ještě očekávají od průzkumu uprostřed Velkého náměstí v Hradci Králové? Protože dříve zde bylo tržiště, Budou tu nějaké pozůstaky tržních krámů?

„To by se nám samozřejmě líbilo. Zatím se zdá, že jsme na ně nenarazili. Ale to není nic divného, protože to byla dočasná povrchová zařízení, takže se po nich zkrátka žádné stopy pod zemí nedochovaly. Ale narazili jsme na jiné doklady tohoto veřejného prostranství. A to na vrstvy dlažeb, na vrstvy valounků, kterými byl povrch náměstí už od 13. století zpevňován," dodává Radek Bláha.

Na podzim se archeologické práce přesunou před Galerii moderního umění v Hradci Králové.

autor: Marika Konárková
Spustit audio