Areál textilky Tepna Náchod vydražil teplický podnikatel Třešňák

23. září 2010

Hlavní výrobní areál zkrachovalé textilky Tepna Náchod dnes v dražbě v Hradci Králové získal teplický podnikatel Jaroslav Třešňák. ČTK řekl, že s obnovením textilní výroby nepočítá a chce připravit projekt na jiné využití továrny, například pro obchod a služby. Třešňák továrnu vydražil za vyvolávací cenu 18 milionů korun. Druhý účastník dražby se do licitace nezapojil. Třešňák působí v oboru realit delší dobu. Například stojí za projektem přestavby známé chebské tržnice Dragoun na moderní obchodní centrum. Zabývá se také přípravou ploch pro výstavbu supermarketů.

V areálu Tepny, který leží blízko centra města, získal pro své záměry objekty s užitnou plochou 3,4 hektaru a pozemky o rozloze 3,1 hektaru.
Továrna Tepny se dražila již podruhé. Vítěz dražby z loňského prosince, pražský podnikatel Jan Šimák, za areál vydražených 26,7 milionu korun nezaplatil a konkurzní správkyně nechala dražbu zopakovat.
Na duben správkyně ještě chystá opakovanou dražbu objektu bývalé přádelny v centru Náchoda. Vyvolávací cena u ní klesla na 20 milionů korun z původních 40, respektive 30 milionů korun. Na poslední dražbu loni v prosinci přišel jeden zájemce, ale do dražby se nezapojil.
Tepna výrobu ukončila krátce po prohlášení konkurzu loni v dubnu. O práci přišlo asi 200 lidí. V minulosti Tepna vyráběla hlavně bavlněné a směsové tkaniny, košiloviny a domácí textil. Závazky Tepny činí téměř 200 milionů korun, pohledávky do konkurzu přihlásilo téměř 400 věřitelů. V letech 2002 až 2004 podnik utrpěl ztráty 217 milionů korun.

Spustit audio