Bagr vyhloubil tůně Ptačího parku Josefovské louky u Jaroměře. Zlepšil tak podmínky pro ptáky

12. leden 2016

Ekologové mohli díky zimnímu počasí obnovit tůně v Ptačím parku Josefovské louky. Na podmáčené plochy poblíž Jaroměře mohou v tomto období vjet i s těžší technikou, která by jinak louky poničila. Systém tůní dává ptákům potravu a o to víc opeřenců mohou ornitologové v nivě Metuje pozorovat.

Ekologové se domlouvají, jak tůně upravit, aby co nejlépe vyhovovali ptákům, obojživelníkům a hmyzu.

Specialista na obojživelníky Roman Rozínek vysvětluje, že zima je pro podobné práce ideální: "Obojživelníci jsou v současné době mimo vodu. Přezimují někde v okolí těch tůní. Takže v tůních by nic být nemělo."

Čtěte také

A bagr neruší ani ptáky, kvůli kterým se především tůně prohlubují, dodává ornitolog Jan Švorc: "Pro ptáky je to významné hlavně potravní stanoviště. A pokud tady budou mít ptáci dobré podmínky potravní, tak samozřejmě je možnost aby tady i hnízdili."

Letos specialisté prohlubují a upravují 11 tůní z celkových 20, které ochránci přírody v parku vybudovali.

Vodouš

Pokud by se o ně nikdo nestaral, tůně v nivě Metuje by postupně zarostly a zanikly.

Vysvětluje Břeněk Michálek z České společnosti ornitologické, která Ptačí park Josefovské louky od roku 2008 postupně buduje: "Do dnešního dne jsme tu zaznamenali skoro 160 druhů ptáků. Z takových nejzajímavějších druhů jsou to třeba: sovy, kalousi pustovky nebo mokřadní ptáci bahňáci, dálkoví migranti, kteří hnízdí třeba až na dalekém severu, jako jsou jespáci bojovní, vodouši tmaví a podobně."

Vodouš

Úpravy tůní a mokřin mají přilákat víc ptáků a také nové druhy.

Nejlepším obdobním pro pozorování ptáků na Josefovských loukách je jaro.

"Když severští ptáci přes toto území protahují, zjistí, že je tady dostatek potravy a že se tu mohou posilnit na tu dalekou cestu na sever. A samozřejmě sem zavítají ptáci, kteří se tady chystají hnízdit. Takže ten duben - květen je opravdu asi nejlepší období na návštěvu. A můžete tady ty nejvzácnější ptáky zastihnout," dodává ornitolog Břeněk Michálek.

Spustit audio