Biograf Český ráj do nového kabátu. Přestavba má trvat 58 týdnů a přijít by měla na 35 milionů

3. březen 2017

Začala přestavba biografu Český ráj v Jičíně. Ten má zpět získat podobu jakou měl ve 20.letech minulého století. Práce mají přijít na 35 milionů korun a město je zaplatí z vlastního rozpočtu. Diváci o filmy nepřijdou. Promítání se stěhuje do valdického kulturního domu. Zdejší kinosál z 80. let tak téměř po 25 letech znovu ožije a to už 1.dubna.

S ředitelem kulturních zařízení města Jičína Pavlem Nožičkou stojíme před zdejším biografem. Už je zde přistaven kontejner a začíná velké vyklízení.

Čtěte také

„Ten kontejner už je několikátý, vyklízení je v plném proudu. A pro mne je to taková i docela nostalgie po těch 25 letech. Je to pro mne neuvěřitelný zážitek. Původně jsem toto kino 13 let soukromě provozoval. Už v té době jsme velmi usilovali o to, aby se kino rekonstruovalo. A pořád se na to nějak nedostávalo," říká Pavel Nožička.

Co všechno se v kontejnerech odváží?
„Prakticky všechno co nepotřebujeme k dalšímu provozu. V biografu bude po přestavbě prakticky všechno úplně nové. Takže to staré vybavení likvidujeme," říká Michal Miškovský, ředitel biografu Český ráj.

„Napřed musíme zdemontovat kinotechniku, projektory, zvuk a plátno. Protože to jsou nejcennější věci v tom kině. A ty jsou docela citlivé na prach a špínu. To vše odvezeme do Valdic, kde budeme mít náhradní promítání po dobu rekonstrukce," vysvětluje Michal Miškovský.

V kině

Kino dozná obrovských změn, které v jeho historii nikdy nebyly

„Z toho starého kina moc nezbude. Všechno se opraví, vše bude vyměněno. Všechny technologie a veškeré rozvody, omítky, vnitřní vybavení, prakticky všechno bude jinak než bylo. Odbourají se nastavené přístavky šaten, odbourá se přední čelní zasklení, takže se opět vrátí nádherné předsunuté portály," říká Michal Miškovský.

Samotné rekonstrukci předcházely jisté sondy. Proč k tomu došlo?

„Bylo nutné zjistit, na čem přesně kino stojí. Respektive, jaké je podloží v této lokalitě. Protože jsme tady blízko řeky Cidliny a tak byly podél budovy provedeny sondy. A na základě toho podloží dojde k uzpůsobení projektové dokumentace. A začnou první práce," říká Magdaléna Doležalová, mluvčí jičínské radnice.

Pokud nenastanou žádné komplikace, tak nový biograf Český ráj by měl znovu být otevřen po 58 týdnech.

Spustit audio