Bonny je nejlepší pes na hledání drog u nás. K odhalení mu stačí pár molekul zakázané látky

2. březen 2016

V terénu je i 12 hodin denně a jejím revírem je například bývalý hraniční přechod s Polskem v Náchodě Bělovsi. Řeč je o fence Bonny. Tříletý německý ovčák je velmi platným členem hlídek Celní správy, které pravidelně kontrolují auta a kamiony. Bonny se specializuje na vyhledávání drog a ve svém oboru je nejlepší v celém Česku.

„Dobrý den, Celní správa, silniční kontrola. Pane řidiči vypněte motor," hlídka celní správy zastavuje lotyšský kamion.

Po kontrole dokladů musí řidič otevřít nákladový prostor.

Psovod Jiří Bartl přivádí fenku Bonny, která je vycvičená na vyhledání omamných a psychotropních látek.

Nejdříve celý kamion obejde a pak si bez problému vyskočí k nákladu.

Čtěte také

„Hledej! Musí to být blázen do aportu, jako aportér. Při tom výcviku nehledá vlastně drogy, ale hledá svoji hračku. Když mu schováme tu jeho hračku, tak ho pachujeme na ty určité typy látek, co chceme najít. Takže ze začátku se ta látka k hračce přikládá. A pak se to časem odbourá, takže když pes najde nějakou látku, tak nám ji označí," popisuje Jiří Bartl předpoklady a následný výcvik služebního psa.

S Bonny na kontrolní akce vyráží necelý rok a půl a na svém kontě už mají celou řadu úspěchů.

„Loni jsme měli takový trošku větší záchyt. Prášky, našli jsme asi 105 000 tablet pseudoefedrinu. Pak jsme měli dva případy, kdy už byly tyto léky rozpuštěny v PET lahvi, takže přesto i ten pes, kterému stačí pár molekul těchto látek, tak oznaší tu lahev. My jsme ji pak otevřeli, udělal se rozbor a zjistilo se, že tam jsou rozpuštěny ty léky na výrobu pervitinu," říká Jiří Bartl.

Bonny je výjimečná tím, že je taková neúnavná. Nenechá se ani počasím, ani nějakými rušivými vlivy vyvést z míry při tom čuchání.Jiří Bartl, psovod

V loňském roce v rámci celní správy žádný jiný pes nenašel víc tablet s pseudoefedrinem než právě Bony, která se dočkala ocenění. A to nejen v podobě diplomu.

„Dostala pamlsek, ano," dodává psovod Jiří Bartl.

Celní správa má v celém Česku celkem 64 služebních psů.

Vycvičení jsou nejen na hledání drog ale například i na tabákové výrobky nebo bankovky.

Fenka Bonny z celního úřadu v Královéhradeckém kraji patří ke špičce v celé České republice v hledání drog. Dokáže najít i zamaskované tablety s pseudoefedrinem, které se používají na výrobu drog
autor: ova
Spustit audio